Onno Wolters met het schaakspel in de bibliotheek.
Onno Wolters met het schaakspel in de bibliotheek. ©maartenheijenk.nl

Schaakclub Dronten heeft nog maar drie leden: „We maken het geld nog op”

Sport

DRONTEN - Hoe gaat het met Schaakvereniging Dronten? „Slecht”, antwoordt Onno Wolters onomwonden. De club heeft nog maar drie leden. Er zit nog wat geld in kas, dat is de belangrijkste reden waarom ze de vereniging nog in stand houden. „Over één of twee jaar is het geld waarschijnlijk op en dan zetten we er een punt achter.”

Schaakverenigingen in het hele land hebben te maken met vergrijzing. Dronten vormt daarop geen uitzondering. „Dammers en bridgers hebben er ook mee te maken”, weet Onno Wolters, „Op de een of andere manier willen mensen niet meer op deze manier aan denksporten doen.”

De drie overgebleven leden van Schaakvereniging Dronten zijn fervente schakers. Ze proberen hun club nog in stand te houden, maar nu ze iedere keer tegenover dezelfde tegenstander zitten is voor hen de lol er ook zo langzamerhand af.

Jeugdafdeling

Wolters (85) runde dertig jaar lang de jeugdafdeling van de schaakclub. Met weemoed denkt hij terug aan de hoogtijdagen met ruim dertig jeugdleden en een volledige onderlinge competitie. Langzaam maar zeker werd de belangstelling minder en een paar jaar geleden is het jeugdschaken opgeheven.

„We hoopten er altijd wat leden aan over te houden, maar in de praktijk blijven er weinig kinderen in de gemeente Dronten wonen. We hadden ook altijd vrij veel meisjes en die stopten meestal als ze een jaar of twaalf waren. Jammer.”

Bibliotheek

Onno Wolters hoopt dat de sport een nieuwe impuls krijgt met hulp van nieuwe ideeën, zoals een combinatie van schaken en een kaartspel. Tijdens een culturele markt in de bibliotheek gaf hij daarover onlangs uitleg.

Via de bibliotheek hoopt hij ook het traditionele schaken wat nieuw leven in te blazen. De bibliotheek heeft een groot schaakspel gekocht van houtkunstenaar Abdulla Manla Othman uit Dronten. De bieb wil het spel niet alleen als decoratie gebruiken, maar hoopt dat er ook mee geschaakt wordt. Ze vonden de schaakvereniging bereid om schaaklessen te verzorgen.

„De bibliotheek ligt centraal, dat spreekt meer aan dan wanneer je het bij ons op de schaakclub doet. En het is ook beter bereikbaar voor kinderen uit Biddinghuizen en Swifterbant”, aldus Onno Wolters, „Waarschijnlijk gaan we het op de woensdagmiddag doen.” Wie weet levert het toch nog wat schakers op.

.

Video-interview met Onno Wolters uit 2018:


 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 17 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 18 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 19 uur geleden