Yaël Schipper (links) op het podium bij het NK.
Yaël Schipper (links) op het podium bij het NK. eigen foto

Yaël Schipper tweede en Noa Opstal derde bij NK judo

Sport

LEEK - Yaël Schipper van Shoganai Judo Dronten eindigde vandaag als tweede bij de Nederlandse judokampioenschappen voor de jeugd in Leek. Ze won haar prijs in de klasse dames onder 15 jaar en onder 52 kilogram. Noa Opstal werd in dezelfde leeftijdscategorie derde in de groep boven de 63 kilogram.

Yaël won achtereenvolgens van Lotte van Opdorp, Marit Woerdman, Celine Kleijmeer en Sophie Mollink. In de finale moest ze buigen voor Ciska Adema. Noa Opstal pakte volgens trainer Harry Martens haar podiumplaats ‘met een echte Shoganai-houdgreep’.

Namens Shoganai hebben zeven judoka’s zich geplaatst voor de NK. Naast Yaël Schipper en Noa Opstal zijn dat Philex van Hal, Nahalie Steijn, Roos Tillema, Max Tillema en Ian Nijman.

Verslag geschreven door Shoganai:

We hebben vandaag een heel succesvol NK-15 meegemaakt waarbij Yael Schipper een zilveren medaille en Noa Opstal een bronzen medaille veroverden. 

Met Nathalie Steijn, Philex van Hal, Roos Tillema & Yael Schipper waren we al vroeg in het Topsportcentrum van Leek. De meiden waren snel gewogen en na een hapje en een slokje werd er een serieuze warming up gemaakt. Roos mocht het eerst aan de bak en kwam in de -63 kg een boomlange meid tegen die niet te houden was, helaas met 2 wazaris verloren. In de herkansing ging Roos er volle bak in maar ook hier werd helaas verloren waardoor het toernooi voor Roos afgelopen was. 

Philex & Nathalie kwamen uit in de -48 kg en Philex had gelijk een lastig tegenstander die haar geen kans gaf. In de herkansing stond Philex een stuk beter te judoên maar kreeg ze 2 keer een wazari aan de broek. Nathalie verloor ook haar eerste pot maar kwam in de herkansing heel goed voor de dag en pakte haar tegenstander goed op de rug en wierp haar met haar lievelings(heup)worp en maakte dit op de grond af met een houdgreep. Ook in de 3de partij stond Nathalie goed te knokken maar kwam helaas een wazari achter die ze niet mee goed kon maken. Philex, 

Nathalie & Roos kunnen nog 2 keer meedoen aan het NK-15 dus dat belooft wat voor de toekomst! Zeker als je ziet hoe Yael Schipper deze ontwikkeling door heeft gemaakt. Dit was haar laatste NK-15 en ze wilde graag een medaille pakken in de -52 kg dus had ze echt heel hard getraind en zich grondig voorbereid. De eerste pot tegen Van Opdorp werd vrij vlot beslist met een heupworp en een houdgreep. De volgende partij was tegen Woertman werd de combinatie van een buitenwaartse haak met sankaku feilloos uitgevoerd door Yael. In de kwartfinale werd Kleijmeer opzij gezet in de golden score met een hele mooie buitenwaartse haak. In de halve finale was Yael een stuk sneller klaar want na wat schermutselingen werd Mollink met o soto gari ippon gegooid. In de finale moest Yael tegen de sterke Adema en helaas was deze dame iets te sterk voor onze topper waardoor Yael genoegen moest nemen met het zilver. Maar daar werd niet om getreurd want het doel was gehaald!

In de middag waren Max Tillema, Ian Nijman & Noa Opstal. Ian moest in de +66 kg tegen hele grote gasten met veel judo ervaring. Hij stond goed te knokken en verloor zijn beide wedstrijden op een wazari. Ook Ian is er volgend jaar weer bij en zal dan zijn ervaring goed kunnen gebruiken. Max wilde graag een medaille halen in de -60 kg en maakte een prima start door zijn eerste pot met 2 wazari’s te winnen door een mooie overname. Ook de 2de pot ging vlot want Max stuurde zijn tegenstander naar de grond en dwong hem tot afkloppen door een verwurging. In de kwartfinale begon Max uitstekend aan zijn partij en had zelfs een kleine voorsprong middels een shido voor de ander maar naarmate de partij vorderde werd Max moe en kreeg hij zelf ook shido’s. In de golden score ontving hij zijn 3de shido en schoof hij door naar de herkansing. Deze partij koos Max voor de alles of niks methode ook gezien zijn conditie en dit pakte helaas niet goed uit. Bijzonder is wel dat later bleek dat hij van beide nummers 3 had verloren. 

Noa Opstal had een hele moeilijke start in de +63 kg want ze moest direct tegen de latere kampioene Xanne van Lijf. Het werd een tactische partij die helaas door de scheidsrechters bepaald werd omdat Noa in de golden score een 3de shido kreeg en dus verloor. Ook Noa kwam voor een medaille dus ze moest zich herpakken en mocht geen enkele fout meer maken om toch nog brons te winnen. Haar 2de pot haalde ze binnen met een keiharde tai o toshi. Derde partij werd gewonnen met een doorstuurbeweging en een houdgreep. Vierde partij tegen een hele grote dame scoorde Noa een echte pro uchi mata. En het brons werd tegen Poppinga veroverd met een echte Shoganai houdgreep!

Noa mag net zoals Yael supertrots zijn op haar medaille. Bas Tillema en Harry Martens zijn trots dat ze deze judoka’s mochten coachen.


Noa Opstal (tweede van rechts). 

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 6 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 7 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 7 uur geleden