Cle van Herten, Dick Metsemakers en Hans Wubs (v.l.n.r.).
Cle van Herten, Dick Metsemakers en Hans Wubs (v.l.n.r.). ©maartenheijenk.nl

Biljartclub Biddinghuizen: „Kom spelen, je hoeft echt niet meteen lid te worden!”

Sport

BIDDINGHUIZEN - „De biljarttafels zijn verdwenen uit de cafés, de jeugd komt nauwelijks meer in aanraking met carambole-biljarten.” Voorzitter Cle van Herten ziet met lede ogen hoe de oudere leden van Biddinghuizer Biljart Club (BBC) langzaam maar zeker wegvallen. En er komen geen jongeren voor in de plaats.

BBC is opgericht in 1965. Aanvankelijk biljartten de leden in het café. Na onenigheid met de kroegbaas betrok de club een eigen onderkomen op het sportpark in Biddinghuizen. „Dit gebouw is van begin jaren negentig en is volledig eigendom van onze vereniging”, glundert Van Herten.

In dat clubhuis heeft BBC haar zaakjes keurig op orde. Er staan zes biljarts, waarvan twee grote wedstrijdbiljarts, en de vereniging runt haar eigen bar. „Zo’n accommodatie is echt een luxe voor een klein dorp als Biddinghuizen”, weet PR-man Hans Wubs.

Zorgen

Toch heeft BBC het moeilijk, net als verschillende andere verenigingen in Biddinghuizen. De voetbalclub luidde recentelijk de noodklok en de volleybalvereniging heeft zelfs geen competitieteams meer. De situatie baart Cle van Herten zorgen: „Want als dorpen hun verenigingen verliezen, is dat het begin van het einde…”

Voor wat betreft zijn eigen vereniging denkt de voorzitter dat de teruggang vooral veroorzaakt wordt doordat de biljarttafels uit de kroegen zijn verdwenen. De horeca heeft liever een dartbord, dat neemt minder ruimte in. Bovendien zijn het poolbiljarten en snookeren inmiddels onder jongeren populairder dan het traditionele biljart zonder gaten.

Hans Wubs herinnert zich nog de jaren negentig. BBC had tegen de tachtig leden en een bloeiende jeugdafdeling. Jeugdleden zijn er inmiddels niet meer en het aantal senioren loopt terug. En met minder leden zijn er meteen ook minder vrijwilligers.

Drempel

Van Herten spreekt regelmatig dorpsgenoten die vroeger gebiljart hebben. Hij merkt ook dat het aan de Sportlaan vaak een drukte van belang is: „Er komen hier heel veel mensen langs. De vraag die ons voortdurend bezighoudt is: hoe krijgen we die mensen naar binnen? Kennelijk is er een drempel.”

De mannen van BBC - vrouwen zijn er niet - piekeren zich suf. Ze denken aan een open dag, aan speciale avonden voor bedrijven, buurten of bijvoorbeeld de leden van de voetbalclub tijdens de winterstop.

Aan de randvoorwaarden kan het niet liggen. „We hebben goed materiaal, allemaal keurig onderhouden”, vertelt de voorzitter trots. „En de contributie van 108 euro per jaar kan ook niet het probleem zijn”, denkt bestuurslid Dick Metsemakers.

Zelf kiezen

Biljarters kunnen bij BBC zelf kiezen hoe ze hun sport beoefenen. Zo zijn alle spelsoorten mogelijk: van libre op een gewoon biljart tot driebanden op het grote wedstrijdbiljart. Meedoen aan officiële bondscompetities is een optie, maar leden kunnen zich ook beperken tot onderlinge wedstrijdjes.

Alhoewel veelvuldig Nederlands kampioen Henri Tilleman lid was van BBC, benadrukt Cle van Herten dat beginners net zo goed welkom zijn. „Wij hebben hele bekwame mensen bij de club, die het je goed kunnen leren. Kom het gewoon eens proberen. Kom spelen, je hoeft echt niet meteen lid te worden!”

Verslavend

Wat de drie BBC’ers betreft is biljarten de mooiste sport die er is. „Het is verslavend”, ervaart Cle van Herten. Dick Metsemakers: „Je kunt je hele leven biljarten en toch krijg je iedere keer situaties die je nog nooit gezien hebt.” Hans Wubs: „Vaak is het een kwestie van heel goed nadenken.”

Ondanks alle zorgen heeft het teruglopende ledenaantal ook een voordeel: leden hoeven zelden te wachten omdat de zes biljarts allemaal bezet zijn. „Je kunt altijd spelen”, lacht de voorzitter als een boer met kiespijn.


Biddinghuizer Biljart Club. (foto: ©maartenheijenk.nl)

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 6 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 7 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 7 uur geleden