Harrie Sparendam werkt onder andere met houten zwaarden.
Harrie Sparendam werkt onder andere met houten zwaarden. Tim Peterse

Harrie Sparendam is instructeur in aikido: „Het gaat niet persé om het winnen”

Sport


DRONTEN - Harrie Sparendam is oprichter en instructeur van Aikido Dronten. De Japanse vechtkunst is voor hem een manier van leven: „Het gaat niet persé om het winnen. Het gaat erom dat je aanvallen neutraliseert en een situatie onder controle krijgt.”

Aikido is ontwikkeld door de Japanse meester Morihei Ueshiba (1883-1969). Het beeld van de wijze, oude meester met lange baard komt overeen met de filosofische kant van aikido. Het onderscheidt zich van vechtsporten door zich vooral te richten op de-escalatie in plaats van directe aanvalstechnieken.

Te explosief

Harrie Sparendam begon toen hij klein was met judo en stapte later over op karate. „Na 35 jaar karate kreeg ik wat ze in aikido ‘gaten’ noemen, oftewel blessures en slijtage. Judo en karate werden daardoor te intens, te direct en te explosief.”

En zo kwam hij terecht bij aikido. „Omdat aikido uitgaat van de juiste afstand, timing en vooral houding voorkom je blessures. En omdat er geen wedstrijdvorm is, voorkom je ‘gaten’. Je kan aikido blijven beoefenen tot op zeer hoge leeftijd.”

Harrie volgde in Swifterbant lessen bij Jan Lodewijk, een pionier op het gebied van aikido in Nederland. Dit beviel meteen. Uiteindelijk werd hij instructeur en startte hij samen met zijn vrouw Aikido Dronten, waarbij zijn vrouw zich vooral bezighoudt met de financiën en Harrie de enige instructeur is.

Zwaarden

DeDrontenaar.nl woont een les van Harrie bij. De studenten staan in een rij voor de instructeur. Harrie geeft instructies. De studenten doen. Correctie. Verbetering. Herhaling. De instructies zijn helder en praktisch.

Tijdens zo’n demonstratie krijg je een idee wat aikido is. Je ziet vooral dat Harrie er plezier in heeft en passie uitstraalt. Dat ondanks zijn ‘gaten’ en drukke schema.

Aikido is techniek en beweging. Het is zowel discipline als plezier. Het is zeker een stoere vechtsport, maar kan ook een manier zijn om gewoon lekker gezond te blijven en lol te hebben met medestudenten.

Nieuwe start

In Dronten gaf Sparendam eerst les aan kinderen. Tijdens de coronaperiode haakten leerlingen af. Na het opheffen van de meeste maatregelen maakte Aikido Dronten een nieuwe start. Nu werkt hij met leden van 13 jaar en ouder. Jongere kinderen zijn nog wel welkom: „Maar als ze alleen maar willen spelen, lukt het niet.”

Volgens Sparendam is aikido zowel geschikt voor kinderen als voor volwassenen. „Het grootste verschil is de beleving”, legt hij uit, „Kinderen leren het eerder aan door hun gevoel. Volwassenen willen het graag uitgelegd hebben. Maar uiteindelijk is het voor ieder niveau effectief.”

Aikido lééft

Hij constateert dat aikido steeds populairder wordt. „Aikido leeft echt. Bij een groot evenement in Almere voor het zestigjarige bestaan van aikido in Nederland zaten de zalen helemaal vol. Mijn zoon was vorig jaar op vakantie in Frankrijk en appte mij dat elk dorpje wel een aikidoschool had.”

In Dronten zijn de lessen elke woensdag- en vrijdagavond in of bij sportzaal De Stal in Dronten-zuid. Belangstellenden zijn welkom om te komen kennismaken.

Informatie

Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 1 uur geleden
Gemeenteraad Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Avond over dementie, gemeenteraad Dronten 1 uur geleden
Windplan Groen
84% van de meldingen bij Windplan Groen gaat over geluidshinder 2 uur geleden