Piet Zwijnenburg (links) ontvangt een bloemetje van Asv Dronten-bestuurslid Harry Breukelman.
Piet Zwijnenburg (links) ontvangt een bloemetje van Asv Dronten-bestuurslid Harry Breukelman. eigen foto Asv Dronten

Na 57 jaar moet Piet Zwijnenburg stoppen met oud papier: „Het was altijd een feest”

Sport

DRONTEN - Als jongeman van 20 jaar begon Piet Zwijnenburg met het ophalen van oud papier voor voetbalvereniging ASVD. Als coördinator bouwde hij het uit tot een grootse operatie, eens in de vijf weken. De laatste tijd ging hij alleen nog de hoogbouwlocaties af. Sinds vandaag is ook dat niet meer nodig. Na maar liefst 57 jaar trouwe dienst nam hij afscheid.

Voorzitter Jan Bollemaat en bestuurslid Harry Breukelman wachtten de 77-jarige Zwijnenburg vandaag op aan het eind van zijn laatste ronde door het dorp: „Om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet.”

„Schitterend, ik vond het fantastisch”, zegt de hoofdpersoon over die kleine huldiging, „Ik was totaal verrast, had hier never-nooit op gerekend. Ik heb tegen de voorzitter gezegd: wat is dat verrekte attent van jullie! Ik vond het prachtig, ik ben er ontzettend content mee.”

Het allereerste lid

ASVD is opgericht in 1962. „Ik woonde al sinds 1960 in Dronten, in de pionierswoningen aan wat nu de Pioniersweg is, en ik was het allereerste lid van ASVD”, blikt Zwijnenburg terug, „Er kwam in die eerste jaren niet veel geld in het laatje van de voetbalclub en daarom besloot het bestuur om acties te organiseren, waaronder de oud-papieractie. Ik was 20 jaar toen ik begon als vrijwilliger.”

In de jaren zeventig werd dat oud papier een omvangrijke organisatie, waaraan behalve ASVD Voetbal ook allerlei andere verenigingen meededen. Er stonden grote containers bij de club en met tractoren en tientallen vrijwilligers gingen de verenigingen eens in de vijf weken op zaterdagmorgen door de wijken.

Prachtig

„Het hoogtepunt was iedere keer dat het lukte om de organisatie rond te krijgen. Dat vond ik prachtig”, blikt Piet terug, „Ik maakte een rooster en iedere keer nodigde je vijf of zes elftallen uit om te lopen. Iedereen kwam aan de beurt. En dat ging altijd heel goed!”

„Ik genoot ervan als je die jonge koters, die A- en B-junioren en die senioren samen aan het werk zag. Dat is toch prachtig man! Er is geen betere binding voor een vereniging dan dat soort activiteiten. Het was altijd een feest!”

Hoogbouw

Zeven jaar geleden kreeg iedere woning in Dronten een papierkliko. De gemeente nam het ophalen van oud papier over. Voor Piet Zwijnenburg en Asv Dronten restte alleen de hoogbouw. Op de dinsdagmorgen ging hij namens de klussenclub de appartementengebouwen langs: „Dat deden we op verzoek van de gemeente, omdat het papier daar in verband met brandgevaar niet te lang mocht blijven liggen.”

Inmiddels heeft de gemeente bij alle hoogbouwlocaties ondergrondse containers geplaatst. „Ik kreeg een brief dat de gemeente de samenwerking stopt”, klinkt het weemoedig, „Aan de ene kant begrijp ik dat wel. Al vind ik het wel vervelend dat er geen enkel overleg met mij is geweest. Want er zijn bijvoorbeeld nogal wat mensen van 80 of 85 jaar voor wie het lastig is om dat papier naar de container te brengen.”

Miljoenen kilo’s

Hoeveel oud papier er onder leiding van Piet Zwijnenburg in al die jaren is opgehaald, kan hij niet zeggen: „Maar dat loopt in de miljoenen kilo’s.” Bestuurslid Harry Breukelman benadrukt dat de oud-papieractie altijd een hele belangrijke bron van inkomsten was: „Het was een zeer lucratieve manier om verenigingen van extra financiën te voorzien.”

Behalve met het oud papier was Piet Zwijnenburg de afgelopen 57 jaar ook op tal van andere terreinen actief bij ASVD. „Ik heb een paar jaar in het eerste gevoetbald en heel lang in het tweede. Ik ben daarna jarenlang leider en coach geweest van het tweede op zaterdag en bij de jeugd.”

Klussenclub

Nu de oud-papierklus er op zit, hoeft niemand bang te zijn dat Zwijnenburg achter de geraniums belandt. „Ik zit nog bij de klussenclub, waarmee we allerlei werkzaamheden voor de club doen.”

Bovendien besteedt hij veel tijd aan zijn tweede hobby: „Op zaterdag zit ik op de racefiets. Ik moet nog 140 kilometer rijden, dan heb ik er dit jaar weer 20.000 op zitten… Ik ben altijd een bezige bij geweest, dus daar ga ik gewoon mee door.”


Piet Zwijnenburg na zijn laatste ronde. (eigen foto Asv Dronten)