Afbeelding

Ingezonden: Eerste clubwedstrijd ritmische gymnastiek bij Swift’64

Sport Ingezonden

SWIFTERBANT - Sinds 2 jaar kent gymnastiekvereniging Swift’64 een afdeling ritmische gymnastiek. Iedere les wordt er geoefend met verschillende materialen zoals linten, hoepels, ballen, knotsen en touwtjes en op lichaamstechnieken zonder het gebruik van materialen. De meisjes uit deze groep zijn allen afkomstig van de basisschool en trainen 1 uurtje per week. Na 2 jaar oefenen om alle basistechnieken goed onder de knie te krijgen was het eindelijk tijd om eens aan een wedstrijd deel te nemen. Donderdag 7 juli was het zover. 

In sporthal de Steiger in Swifterbant vond de eerste clubwedstrijd plaats. Vijf meisjes in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar lieten hun oefeningen op muziek zien. In eerste instantie zouden er meer meisjes deelnemen, maar door omstandigheden, waaronder ziekte, bleven er 5 wedstrijddeelneemsters over. 

Toch mocht dit de pret niet drukken. Ouders en grootouders, zusjes en broertjes en overige familie en vrienden stroomden massaal naar de sporthal om deze leuke en gezellige wedstrijd bij te wonen. Na een kort openingswoordje door de trainsters werd het publiek getrakteerd op prachtige lintoefeningen en oefeningen zonder materiaal. Voor de meisjes was het erg spannend, waardoor er af een toe een klein foutje werd gemaakt, maar al met al verliep het bij iedereen erg goed. 

Daarnaast werd er nog 1 extra verrassingsonderdeel toegevoegd, waar het publiek erg van genoot en erg om moest lachen. Normaliter is het bedoeling dat de oefeningen zo netjes mogelijk moeten worden getoond. Ditmaal was er een speciale prijs voor degene die de oefening juist zo slordig mogelijk uitvoerde. Dat resulteerde in een ware show met veel knopen in de linten en veel plezier van de meisjes die zich compleet uitleefden op de vloer.

Nadat alle oefeningen voorbij waren en de jury de punten had opgeteld, was het tijd voor de uitslag. De puntentelling verliep geheel volgens de recreatieve richtlijnen van de KNGU (turnbond), waarbij allen na afloop een bronzen, zilveren of gouden medaille ontvangen op basis van hun puntentotaal. Uiteindelijk werden er 2 bronzen medailles uitgereikt aan Elise Wassink en Marly van Wassenberg, 1 zilveren medaille aan Amy-Jo Offerman en 2 gouden medailles aan Lea van Beusekom en Andromachi Stamatis. De speciale prijs voor de meest slordige oefening (een chocolademedaille) werd uitgereikt aan Amy-Jo.

!