©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Reaal volledig afgetroefd door recreantenploegje uit Windesheim: 1-3

DRONTEN - VSW verdubbelde vanmiddag tegen Reaal Dronten het doelpuntentotaal uit de eerste vijf competitiewedstrijden en voegde 3 punten toe aan het tot nu toe veroverde puntje. Reaal had veel meer balbezit en trof vier keer het aluminium, maar moest voor het overige haar meerdere erkennen in het recreantenteam uit Windesheim: 1-3.

Reaal kampt met blessures, waarbij vooral de sterkhouders Jeffrey van den Brakel (gebroken been) en Ruben Geerts (scheurtje in bot) worden gemist. Daardoor en door de teleurstellende resultaten had trainer Henk Posthuma zijn opstelling flink door elkaar gehusseld.

Voordat de Drontenaren goed en wel wisten op welke positie ze speelden, stond het al 0-2. Gelegenheidskeeper Henk Leeuw werd in de 10e en 12e minuut gepasseerd.

Paal en lat

Vanaf dat moment had Reaal het beste van het spel en dat leidde tot schoten van Kevin Dolman en Will van der Zande op de lat en van Stefan Wermers op de paal. Leeuw hoefde een half uur lang alleen een paar terugspeelballen te retourneren. Vlak voor rust was hij echter kansloos toen een afgeslagen corner door een woud van Dronter benen toch in het doel belandde: 0-3.

Ook na rust had Reaal verreweg het meeste balbezit. Alle mooie combinaties strandden echter op de rand van de zestien. Aan de overkant was VSW bij lange ballen veel en veel gevaarlijker. Het leidde tot drie één-op?éénsituaties, die geen van allen verzilverd werden.

1-3 komt te laat

Kevin Dolman zorgde met een mooie diagonale uithaal weliswaar voor de 1-3, maar in feite was het toen al te laat. In de resterende minuten was alleen Danny de Busser nog gevaarlijk. Zijn schot ging via de keeper en de lat over.

Helaas voor Reaal Dronten krijg je geen punten voor balbezit en voor het raken van paal en lat. De verdiende nederlaag leidde ertoe dat de ploeg nu met 3 punten uit 6 wedstrijden op de voorlaatste plaats staat in de vierde klasse.

Verslag geschreven door Klaas Huisman (Reaal Dronten):

De gifbeker is nog steeds niet leeg voor het getergde Reaal Dronten.
De Reaalisten creeerden een groot veldoverwicht en hadden het meeste balbezit, maar lieten zich in de beginfase totaal verrassen door het uitgekookte en efficiente VSW.
Trainer Henk Posthuma probeerde met een paar omzettingen en tactische aanpassingen meer vuur, strijd en beleving in het team te krijgen, maar helaas pakte het allemaal anders uit.
Vanwege het nijpende keepersprobleem en de hardnekkige peesblessure van doelman Machiel Werkman werd oud doelman Henk Leeuw weer van stal gehaald.
De komende tijd zal Henk Leeuw het doel van Reaal gaan verdedigen.
Reaal Dronten hoopt binnenkort twee nieuwe spelers te kunnen presenteren want doelman Jelle Hoekstra en middenvelder Yannick Neyenhuis trainen de komende week met de selectie mee en hopen daarna aan te kunnen sluiten.
Vooraf zat de stemming er goed in want het tweede elftal is na de 2-5 winst op Owios in Oldebroek koploper en de meiden van trainer AJ Ekkelboom hadden hun eerste overwinning behaald.
De opstellingen van beide teams en alle uitslagen staan onderaan dit wedstrijdverslag.

Trainer Henk Posthuma was de gehele week aan het puzzelen om het team weer op de rails te kunnen krijgen.
Tot overmaat van ramp viel tijdens de warming up verdediger Lesley Pankl uit met een blessure waardoor Niek Bakker mocht starten.
Normaliter zijn Will vd Zande en Stefan Wermers het centrale verdedigingsduo, maar vandaag maakte Will vd Zande zijn debuut als spits en stond Stefan Wermers op het middenveld de lijnen uit te zetten.
Met Marc Otten en Nick Hoekman centraal achterin en Marten Sparreboom en Niek Bakker op de backposities had Henk Posthuma een alternatief gevonden.
Op het middenveld moesten Niels Willems, Kevin Dolman en Stefan Wermers voor stabiliteit zorgen en de voorste linies met Remco Drenth, Danny Mol en Will vd Zande bedienen.
Dit leek een logische tactische zet te zijn om de eerste thuisoverwinning te kunnen halen, maar de Reaalisten kenden een dramatische valse start.

De houthakkers uit Windesheim hadden hun botte bijlen thuis gelaten en lieten zien aardig te kunnen voetballen.
In een levendige beginfase had VSW het initiatief en het betere veldspel.
Met vlotte combinaties en eentweetjes glipten de aanvallers van VSW door de Drontense verdediging waarbij doelman Henk Leeuw alles uit de kast moest halen om een inzet van Vieleri Justiana te pareren.
In de 10e minuut haalde Vieleri Justiana de achterlijn om een perfecte voorzet op Matthieu Kolber te geven voor de verrassende 0-1 voorsprong voor laagvlieger VSW.
De manier hoe Matthieu Kolber bij de tweede paal opdook en in alle vrijheid een hoek kon uitzoeken was typerend voor deze slechte start.
In de 12e minuut was het opnieuw raak toen een diepe bal achter de verdediging terecht kwam en in de loop door Vieleri Justiana werd meegenomen. Op volle snelheid ontweek deze VSW aanvaller de buitenspelval om vervolgens doelman Henk Leeuw te omspelen voor de sensationele 0-2 voorsprong voor VSW.
Vanaf dit moment waren de Reaalisten wakker geschrokken en ging het team met veel druk en pressie op zoek naar een aansluitingstreffer.
De doelman van VSW kreeg een drukke middag en moest volop aan de bak om alle aanvalsgolven af te kunnen stoppen.
Een steekballetje van Niels Willems op Danny Mol werd ternauwernood onderschept door VSW doelman Rutger Pierik.
De Reaalisten voerden het tempo op en probeerden op alle mogelijke manieren een treffer te forceren, maar het zat niet mee in de afwerking.
Er kwamen kansen, maar pogingen van Kevin Dolman en Will vd Zande ketsten via onderkant lat terug in het veld en een inzet van Stefan Wermers spatte tegen de paal uiteen. Hoeveel pech kun je hebben?
In deze fase was het eenrichtingsverkeer en kreeg Reaal Dronten grote kansen om terug te komen, maar de bal wilde er gewoonweg niet in.
Een afstandsschot van Remco Drenth zeilde rakelings naast waarna Kevin Dolman en Danny Mol de doelman van VSW op hun weg vonden.
Met veel kunst en vliegwerk bleef VSW overeind om vlak voor rust koelbloedig toe te slaan voor de 0-3.
De gehele eerste helft loerde VSW al op de snelle counter en was het alle hens aan dek in de omschakeling.
In de 44e minuut stond de verdediging van Reaal Dronten te slapen bij een corner die niet goed werd weggewerkt.
De afvallende bal werd door VSW speler Jarco Koers op zijn slof genomen en verdween strak in de hoek voor de 0-3 ruststand.

Beide teams hadden niet op deze ruststand gerekend want ook de spelers en staf van VSW reageerden uiterst verrast met deze weelde.
Er werd niet veel gezegd in de rust maar de radeloze en vertwijfelde blikken in de kleedkamer zeiden al genoeg. Trainer Henk Posthuma zocht nu naar de juiste woorden om het team op te beuren en bemoedigend toe te spreken.
Hij hamerde op de organisatie in de verdediging en dat bij opkomende verdedigers andere spelers deze positie moeten overnemen.
De trainer benadrukte nog dat er genoeg kansen worden gecreeerd en gaf het team de opdracht mee alles op de aanval te gooien.

De gehele tweede helft was er een eenrichtingsverkeer en een stormloop op het doel van VSW te zien.
Met vloeiende aanvalsgolven probeerde Reaal Dronten een treffer te forceren, maar de eindpassing bleef slordig en onnauwkeurig.
De Drontenaren creeerden een groot veldoverwicht en kregen via Danny Mol en Remco Drenth kansen, maar het geluk zat niet mee in de afwerking.
In de 58e minuut wist Danny Mol net niet te profiteren van een misverstand in de verdediging van VSW want de druk nam nu toe.
Trainer Henk Posthuma bracht nu met Danny de Busser een extra spits voor verdediger Niek Bakker om voorin iets te forceren.
Doordat Reaal nu grote risico's ging nemen kwam VSW er ook twee keer gevaarlijk uit wat grote kansen opleverde voor VSW spits Vieleri Justiana. In kansrijke positie ging een inzet van Vieleri Justiana rakelings voorlangs en even later moest doelman Henk Leeuw in actie komen om inzetten van Vieleri Justiana en Maikel Frijlink te pareren.
De Reaalisten gaven het niet op en schakelden een tandje bij, maar mooie pogingen van Niels Willems, Remco Drenth en Danny Mol leverden niets op. Een ziedend schot van Danny de Busser zeilde over.
In de 80e minuut bracht Kevin Dolman weer heel even hoop in alle rood zwarte harten door de bal diagonaal strak in de kruizing te jagen voor de 1-3 aansluitingstreffer.
Er volgde een hectische slotoffensief waarbij de doelman van VSW met zijn vingertoppen een schot van Danny de Busser over de lat wist te tikken.
De Reaalisten omsingelden het strafschopgebied van VSW en creeerden een paar goede kansen, maar de bal wilde er niet meer in.
Vlak voor tijd kreeg VSW in de counter een goede kans, maar nadat Vieleri Justiana doelman Henk Leeuw op zijn weg vond werd de rebound van Leslie Lijster door Marc Otten van de lijn gehaald.
Deze wedstrijd tegen de laagvlieger VSW gaat zeer verrassend met 1-3 verloren. Na afloop overheerste de teleurstelling, vertwijfeling en radeloosheid want de gifbeker is nog steeds niet leeg.
Er is geen man off the match!

Volgende week speelt Reaal Dronten een uitwedstrijd tegen s'Heerenbroek. Deze wedstrijd begint om 14:30 uur op sportpark De Kandelaar. De voorbeschouwing volgt later.
Hieronder de opstellingen van beide teams en alle uitslagen van de 4e klasse C.

De opstelling van Reaal Dronten:
Henk Leeuw, Niek Bakker ( 60e Danny de Busser ), Nick Hoekman, Marc Otten, Marten Sparreboom ( 70e Ayrton Neyenhuis ), Stefan Wermers, Kevin Dolman, Niels Willems, Danny Mol, Will vd Zande & Remco Drenth ( 75e Maarten Kempenaar ).
Wissels: Danny de Busser, Ayrton Neyenhuis & Maarten Kempenaar.
Gele kaart: Stefan Wermers
Geblesseerd: Machiel Werkman, Dean Bolink, Lesley Pankl, Ruben Geerts & Jeffrey vd Brakel.
Trainers: Henk Posthuma & Martijn Bos
Teammanagers: Klaas Huisman & AJ Ekkelboom
Verzorger: Ricardo Meijer
Assistent scheidsrechter: Fred vd Brakel

De opstelling van VSW Windesheim:
Rutger Pierik, Matthieu Kolber, Martijn Dozeman ( 75e Leslie Lijster ), Maikel Frijlink, Jarco Koers ( 60e Eric Bonnet ), Fabian Veldman, Ramon vd Bosch, Ruud de Rooij, Lennart Bredenhof, Vieleri Justiana & Jordy Zorg.
Wissels: Leslie Lijster & Eric Bonnet.
Gele kaart: Jordy Zorg
Trainer: Gerrit Keestra
Teammanager: Andre van Stek
Verzorgster: Diane Slendebroek
Assistent scheidsrechter: Dhr. Bosch
De scheidsrechter: Dhr. H.J. Maat