Jeffrey van den Brakel in betere tijden.
Jeffrey van den Brakel in betere tijden. ©maartenheijenk.nl

Reaal verliest: "Maar blessure Van den Brakel is veel erger"

Het was voor vierdeklasser Reaal Dronten zaterdag een bijzonder vreemde middag. Op bezoek bij Wilsum kwamen de Drontenaren met 0-3 voor, maar plots ging alles mis. De ruime voorsprong werd een 5-4 nederlaag en tot overmaat van ramp raakte Jeffrey van den Brakel ernstig geblesseerd.

,,Ik heb net gehoord dat Jeffrey zijn kuitbeen heeft gebroken", reageert trainer Henk Posthuma op het bijzonder vervelende nieuws. ,,Hij omspeelde de keeper en die tikte hem aan. We kregen een penalty, maar het was direct duidelijk dat het mis was. Het kwam door de tik, of hij kwam verkeerd terecht. Zoiets kan er ook nog wel bij."

Balen
Posthuma baalt van de nederlaag, maar nog meer van de blessure. ,,Dan is een potje voetballen niet zo belangrijk meer. Dit is een enorme aderlating, maar het is vooral erg voor Jeffrey zelf. Hij is er waarschijnlijk lang uit."

Wedstrijd
Het was sowieso al een krankzinnige voetbalmiddag in Wilsum. Reaal speelde een prima pot en kwam via 0-3 zelfs op een 1-4 voorsprong. ,,Op 1-4 krijgen wij nog twee enorme kansen, maar in de 78ste minuut komt Wilsum toch op 2-4. Dan komt bij hen de luchtmacht naar voren en elke hoge cornerbal was een goal. Het was een hele bizarre middag", roept Posthuma.

Swift '64 ook onderuit
Ook Swift '64 is zaterdag onderuit gegaan. De ploeg van trainer Patrick Posthuma moest haar meerdere erkennen in Batavia '90, dat uiteindelijk met 2-3 wist te winnen. De Lelystedelingen namen een 0-3 voorsprong en via twee keer Bart Uil kwam de spanning nog terug. Het bleef echter bij een Lelystadse overwinning.

Verslag VV Wilsum - Reaal Dronten door Klaas Huisman (Reaal Dronten):

Reaal Dronten heeft zijn tweede competitiewedstrijd totaal onnodig met 5 - 4 verloren van vv Wilsum.
In een superieure en oppermachtige eerste helft leek Reaal Dronten zijn eerste punten binnen te slepen, maar na rust ging het ineens spoken onderaan de IJsseldijk en werd deze wedstrijd in de laatste minuten uit handen gegeven.
Bij een 0 - 3 voorsprong in de rust waarschuwde onze trainer al dat het nog niet gelopen was en hamerde hij op de wedstrijdinstelling.
Zijn woorden met huid en haar kregen een rare bijsmaak en bleven nog lang doorklinken onderaan de IJsseldijk.
In de tweede helft kwam Wilsum uit een discutabele doelpunt terug tot 1 - 3 waarna een pittige overtreding op Jeffrey vd Brakel Reaal een strafschop opleverde voor de 1 - 4.
Onze spits moest er met een zware blessure vanaf en blijkt nu achteraf zijn kuitbeen te hebben gebroken.
Plotseling sloop er angst en onzekerheid in de ploeg en werd deze wedstrijd in de slotfase volledig uit handen gegeven.
Dit was zo'n bijzondere rare en vreemde wedstrijd die je nooit meer kunt vergeten en bij menigeen voor altijd in het geheugen zal blijven voortleven.

Hieronder volgt het wedstrijdverslag over: Huid & Haar, Een droomstart, Een superieure eerste helft, De kuitbeenbreuk van Jeffrey vd Brakel, Een ruime 1 - 4 voorsprong, Domme gele kaarten, Zware overtredingen, Vechtvoetbal, De vlam in de pan, Een bloedstollende slotfase, Dwaze tegendoelpunten en de uiteindelijke 5 - 4 ondergang.

De opstelling van vv Wilsum:
Ramon vd Wetering, Robin Mijnheer, Patrick Plette, John Veenstra, Johnny de Velde Harsenhorst ( 80e Jan van Spijker ), Arjen Boeve, Jurre Heldoorn, Alwin vd Wetering ( 45e Wiljan van Zuthem ), Harmen Siedsma ( 87e Diederik Folkers ), Gert Jan Sollie & Henri vd Wetering.
Wissels: Wiljan van Zuthem, Jan van Spijker, Diederik Folkers & Gerhard Bolt.
Gele kaarten: Ramon vd Wetering & Patrick Plette
Technische staf: Maikel Hondebrink & Erik Heldoorn
Verzorger: Daan Anthony
Assistent scheidsrechter/Teammanager: Jan Riezebos

De opstelling van Reaal Dronten:
Dean Dillon Bolink, Nick Hoekman, Stefan Wermers, Will vd Zande, Danny de Busser, Ruben Geerts, Kevin Dolman, Niels Willems ( 75e Lesley Pankl ), Ayrton Neyenhuis, Jeffrey vd Brakel ( 55e Ouahib Akhiyate ) & Remco Drenth.
Wissels: Lesley Pankl, Ouahib Akhiyate, Marten Sparreboom, Niek Bakker & Martijn Bos.
Geblesseerd/afwezig: Machiel Werkman, Marc Otten, Jan Aart Straver, Maarten Kempenaar, Mo Elmorabit & Danny Mol.
Technische staf: Henk Posthuma & Martijn Bos
Teammanagers: Klaas Huisman & AJ Ekkelboom
Assistent scheidsrechter: Fred vd Brakel

De scheidsrechter: Dhr J. Pekaar uit Kampen.
Toeschouwers: 80

Tijdens de wedstrijdbespreking liet Trainer Henk Posthuma er geen gras over groeien. Het thema deze week was met huid en haar en deze woorden bleven nog lang doordreunen onderaan de IJsseldijk.
In een emotionele toespraak eiste onze trainer meer volwassenheid en mannelijk gedrag binnen de lijnen want alleen met een huid en haar mentaliteit valt er iets te bereiken in deze sterke competitie.
Met deze woorden in onze gedachten vertrokken wij vol goede moed richting Wilsum.
Een verloren gewaande verzorgingskoffer kwam na twee weken zoeken ineens weer boven water waardoor wij met een goed gevoel aan deze wedstrijd konden beginnen.

Bij Reaal maakte Danny de Busser op de linksbackpositie zijn debuut in het eerste elftal.
De Reaalisten kenden een droomstart en leken de thuisploeg met huid en haar te verslinden.
In de 1e minuut scoorde Ruben Geerts op aangeven van Jeffrey vd Brakel de snelle 0 - 1 voorsprong voor Reaal Dronten.
In de 3e minuut was het opnieuw raak toen Ruben Geerts met een prachtige dieptepass Jeffrey vd Brakel op avontuur stuurde.
De voorzet van Jeffrey vd Brakel werd van dichtbij door Ayrton Neyenhuis tegen de touwen gewerkt voor de 0 - 2 voosprong voor Reaal Dronten. Ondertussen was ook onze voorzitter Piet Sparreboom gearriveerd en zat de stemming er goed in bij de rood zwarten.
Op het middenveld lieten Niels Willems, Ruben Geerts en Kevin Dolman goede dingen zien en werden de duels eenvoudig gewonnen.
Tot tweemaal aan toe verschenen Ruben Geerts en Danny de Busser gevaarlijk voor het doel van Wilsum, maar de doelman van Wilsum bracht redding. Een doorbraak van Ruben Geerts werd wegens buitenspel afgefloten waarna Wilsum voor het eerst van zich liet horen.
Bij Wilsum probeerden John Veenstra en Patrick Plette met lange diepe ballen de flanken te bereiken, maar de verdediging van Reaal bleef eenvoudig overeind.
In de 18e minuut veroorzaakte een korte corner van Henri vd Wetering een enorme scrimmage voor het doel van Reaal Dronten, maar de verdedigers Will vd Zande en Stefan Wermers grepen goed in.
De thuisploeg probeerde via de flanken gevaar te creeeren, maar in de omschakeling kwamen de Reaalisten er razendsnel uit.
In de 20e minuut leverde Remco Drenth een haarzuivere voorzet af op het hoofd van Jeffrey vd Brakel voor de 0 - 3 voorsprong.
De thuisploeg schakelde een tandje bij en schuwde het fysieke harde spel niet. Er werden pittige duels uitgevochten waarbij de enkels het moesten ontgelden, maar Reaal Dronten bleef de bovenliggende partij.
Met fluwelen passjes stuurden Stefan Wermers en Will vd Zande de bal richting de voorste linies waar Jeffrey vd Brakel en Remco Drenth gevaarlijk voor het doel opdoken.
Een vrije trap van Danny de Busser werd ternauwernood gekeerd door Wilsum doelman Ramon vd Wetering.
In de 42e minuut glipte Wilsum aanvaller Henri vd Wetering door de Reaal verdediging, maar zijn inzet ging rakelings voorlangs.
Aan de andere kant zag de doelman van Wilsum er niet goed uit bij een uittrap, maar wist Jeffrey vd Brakel niet te profiteren.
Vlak voor rust vonden Jeffrey vd Brakel en Ruben Geerts de doelman van Wilsum op hun weg en schampte Jeffrey vd Brakel bovenkant lat.
Met een overtuigende 0 - 3 tussenstand voor Reaal gingen we rusten.

Onze trainer sprak in de rust weer over het met huid en haar mentaliteit en waarschuwde het team nog dat het weleens kan gaan spoken onderaan de IJsseldijk.
Hij hamerde erop om zuinig te zijn in balbezit en om geconcentreerd en vooral volwassen te blijven voetballen om de drie punten mee te nemen.
Deze woorden kregen een rare bijsmaak en bleven lang doordreunen.
De thuisploeg kwam furieus en fanatiek uit de kleedkamer wat meteen een grote kans opleverde voor Henri vd Wetering, maar zijn schuiver ging voorlangs het doel.
Kort hierop probeerde Kevin Dolman met een afstandsschot tot scoren te komen, maar zijn poging ging naast het doel.
In de 50e minuut kwam vv Wilsum uit een discutabele doelpunt terug tot 1 - 3. Een vrije trap van Jurre Heldoorn belandde bij de tweede paal op het hoofd van Gert Jan Sollie. Onze doelman Dean Bolink leek met bal en al in het doel te worden gewerkt, maar de scheidsrechter vond het geen overtreding en keurde het doelpunt van Gert Jan Sollie goed.
De Reaalisten reageerden meteen en kregen via Kevin Dolman en Ayrton Neyenhuis goede kansen, maar zij vonden Wilsum doelman Ramon vd Wetering op hun weg.
In de 55e minuut leek Jeffrey vd Brakel oog in oog met deze doelman onderweg naar een doelpunt, maar werd hij in volle snelheid op ongelukkige wijze naar de grond getorpedeerd.
Onze goaltjesgetter bleef kermend van de pijn op de grond liggen en kon niet meer verder. Achteraf bleek Jeffrey vd Brakel zijn kuitbeen te hebben gebroken. De bal ging op de stip en de doelman kwam met een gele kaart goed weg.
De toegekende strafschop werd feilloos benut door Ruben Geerts voor de 1 - 4 voorsprong voor Reaal Dronten.
Trainer Henk Posthuma deed wat omzettingen en bracht Ouahib Akhiyate als aanvaller in de ploeg. Remco Drenth ging nu in de spits spelen en kreeg onmiddelijk een dot van een kans om deze wedstrijd in het slot te gooien. In kansrijke positie glipte Remco Drenth door de verdediging van Wilsum, maar oog in oog met de doelman ging zijn inzet naast.
Plotseling sloop er angst en onzekerheid in de ploeg en wilde er ineens niets meer lukken.
Sommige spelers gingen zich ergeren aan allerlei randzaken en zich afreageren op de warrig fluitende scheidsrechter.
Het leverde Reaal drie domme gele kaarten op en gaandeweg glipte deze wedstrijd uit onze handen.
In de 67e minuut kreeg Wilsum na een domme overtreding een strafschop te nemen en kwam Reaal nog goed weg.
Deze strafschop van John Veenstra werd met een katachtige reflex door Dean Bolink uit zijn doel geranseld, maar de angst zat er goed in.
Bij elke corner of hoge bal zag onze doelman en de verdediging er niet goed uit waarna de thuisploeg zijn kansen rook.
De spelers van Reaal Dronten waren ineens totaal de weg kwijt en kwamen niet meer aan voetballen toe.
Een fraaie omhaal van Wilsum aanvaller Wiljan van Zuthem trof buitenkant paal. In de laatste tien minuten werd deze wedstrijd volledig uit handen gegeven.
In de 80e minuut was Gert Jan Sollie iedereen te snel af en werd zijn strakke voorzet met een prachtige duikkopbal door Wiljan van Zuthem tegen de touwen gekopt voor de 2 - 4 aansluitingstreffer.
In de 82e minuut spatte een hard schot van Arjen Boeve uiteen op de vuisten van doelman Dean Bolink, maar hij kreeg deze bal niet onder controle waarna de rebound van Harmen Siedsma de 3 - 4 betekende.
In de 86e minuut scoorde John Veenstra met een snoeihard afstandsschot via binnenkant paal de 4 - 4 gelijkmaker.
Hiermee maakte deze speler zijn eerder gemiste strafschop goed.
De druk nam toe en de thuisploeg gooide nu alles in de strijd om deze wedstrijd te beslissen.
In de 90e minuut werd een corner van Henri vd Wetering door iedereen verkeerd beoordeeld en pardoes door een eigen speler in eigen doel gewerkt voor de 5 - 4 voor Wilsum. Het was typerend voor deze rare en vreemde wedstrijd. Onze doelman stond aan de grond genageld en ook de verdediging zag er niet goed uit bij deze indraaiende corner.
Er volgde een laatste stuiptrekking van Reaal Dronten, maar het wilde niet meer lukken.
De spelers lagen na afloop verslagen en met tranen in de ogen op het veld. Na een superieure eerste helft volgde er een ijskoude douche onderaan de IJsseldijk.
Ik wil langs deze weg de vereniging vv Wilsum bedanken voor hun gastvrijheid en het opvangen en bijstaan van onze spits Jeffrey vd Brakel.

Komende week zal trainer Henk Posthuma alles uit de kast moeten halen om het team weer op de rails te krijgen.
Onze spits Jeffrey vd Brakel heeft zijn kuitbeen gebroken en is voor een lange tijd uit de roulatie, maar volgende week is Danny Mol wel weer terug van vakantie.
Volgende week speelt Reaal Dronten een thuiswedstrijd tegen het Zwolse CSV'28.
Deze wedstrijd begint om 14:30 uur op sportpark De Munten in Dronten West. De voorbeschouwing volgt later.