©maartenheijenk.nl

Korfballers DOS hebben langste adem tegen ASVD

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman waren opnieuw de sterkste in de derby tegen ASVD Dronten. Na een bijzonder spannende wedstrijd won DOS met 26-24.

Verslag Pieter Treep (DOS):

Vooral voor ASVD waren de belangen groot. De polderploeg streed in Kampen eigenlijk voor haar laatste kans om degradatie te ontlopen. Gezien het resterende programma lijkt degradatiedoor deze nederlaag nu wel een feit voor ASVD.

Oud-DOS-trainer Wilbert Leendertse had, zoals verwacht, Petra Leijten teruggehaald in zijn team om het scorend vermogen te versterken. Nynke Links moest dat voorkomen en de Kamper speelster speelde een uitmuntende wedstrijd. Ze hield Leijten op drie treffers. Het was slechts één van de vele boeiende duels in de wedstrijd. In datzelfde vak werd André Beens extreem achterverdedigd. Beens werd daar niet koud of warm van en bleef zijn duels in de korfzone aangaan. Gevolg was wel dat René Bruggeman aanvallend zijn gang kon gaan en dat was een kolfje naar de hand van de Kamper topschutter.

Bruggeman: ?Ik kreeg alle ruimte om aan te leggen, want verdedigend was er voor mijn tegenstander geen enkele rugdekking. En dat was best wel lekker.? De teller voor Bruggeman stopte pas, nadat hij tien velddoelpunten had gescoord. Daarmee werd het achterverdedigen van ASVD dus prima afgestraft door de Kamper ploeg.

De derby ging lang gelijk op. Dat kwam omdat het Dronter duo Leijten - Rowdy Knol lang mee kon scoren. Het betekende dat de vele toeschouwers, de tribunes zaten vol, een spannend duel voorgeschoteld kregen. De vakwisselingen vonden tot drie minuten voor tijd altijd plaats met nul of twee doelpunten verschil.

Tot de rust, 13-12 stond DOS steeds één of twee treffers voor en ASVD egaliseerde die achterstand steeds redelijk snel. Dat beeld bleef ook na rust tot 16-15 in stand. Toen werd ASVD wat sterker en pakte het steeds een voorsprong van één doelpunt tot 18-19.

Geen van beide ploegen kon dus haar stempel drukken op de wedstrijd. Het eerste aanvalsvak van DOS scoorde weliswaar het meest, maar omdat het ook de meeste doelpunten tegen kreeg, bleef de wedstrijd gelijk opgaan. Het wachten was op het moment, dat het tweede aanvalsvak van DOS of het eerste aanvalsvak van ASVD ook echt mee zouden gaan scoren. Dat gebeurde bij DOS in het laatste kwartier wel en bij ASVD niet en dat bleek uiteindelijk doorslaggevend voor de Kamper overwinning.

DOS-trainer Remco Jacobs, die aan het eind van het seizoen zijn trainingspak opbergt: ?We kregen in ons tweede aanvalsvak wel kansen, maar de ballen vielen bijna allemaal aan de verkeerde kant van de mand. Daarom heb ik dit vak opdracht gegeven om Linda Treep meer aan schot te brengen. En dat pakte goed uit.?

Treep bleef dat laatste kwartier van de wedstrijd uitsluitend in de punt spelen en werd daarbij prima bediend door haar vakgenoten. Het kantelde de wedstrijd. Treep en Bruggeman schoten met zijn tweeën ASVD op achterstand. Beide topschutters scoorden in het laatste kwartier samen negen keer.

Drie minuten voor tijd kwam de thuisploeg voor de eerste keer op drie doelpunten voorsprong, 25-22 en dat was de genadeklap voor ASVD. De prima leidende scheidsrechter Ter Weel floot af bij 26-24. De overwinning ging daarmee naar de ploeg die de langste adem had en in staat was om tactisch op tijd de nodige aanpassingen te doen.

Voor DOS is de competitie nu gespeeld. Alle aandacht gaat nu uit naar het tweede team, dat op weg is om kampioen te worden. Jacobs: ?DOS 2 is nu even belangrijker geworden, daar leggen we de focus. Het eerste team zal in dienst gaan staan van het tweede, ook wat betreft de opstelling.?

Doelpunten DOS: René Bruggeman 10, Linda Treep 6x, Yvonne ten Hove 3x, Nynke Links, Iris van Dijk en Camiel van Keulen 2x, Michaël Jongman 1x