Patrick Posthuma
Patrick Posthuma ©maartenheijenk.nl

Swift ’64 speelt topper zonder clubtopscorer: “Dat is vervelend”

Sport

Swift ’64 speelt zaterdag de topper in de vierde klasse C tegen Olympia ’28. In dat duel moet de ploeg het doen zonder clubtopscorer Tom Roskam, hij geniet op Bonaire van een vakantie. Daarbij komt ook nog eens de afwezigheid van de geblesseerde Robbin Posthuma.

Hij geldt bij Swift ’64 als één van de belangrijkste spelers. In de voorste linie zorgt Roskam in iedere wedstrijd voor het nodige gevaar, zeker in combinatie met collega Bas van Spronsen. Maar uitgerekend in misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar is Roskam afwezig. Een vakantie is de reden.

Afwezigheid vervelend
“Als trainer verlang je van iedere speler dat hij er is, want dat verlangen ze ook van mij. We hebben het er uitvoerig met Tom over gehad. Het is vervelend en niet ideaal, maar meer woorden wil ik er niet aan vuil maken. Je moet niet kijken naar wie je mist, maar naar wie je hebt”, zegt Swift-trainer Patrick Posthuma.

Prachtig affiche
Zonder Roskam en Posthuma hoopt Swift aan te haken in de strijd om de titel. Bij een nederlaag wordt het gat zes en lijkt het kampioenschap een utopie. “Ik ga er niet vanuit dat Olympia en Batavia punten laten liggen tegen bijvoorbeeld ’s Heerenbroek en VSW. Wij hebben donderdag uitvoerig op de speelwijze getraind, we weten wat we moeten doen. Het is een prachtig affiche”, weet Posthuma.

Het duel tussen Swift ’64 en Olympia ’28 begint zaterdagmiddag om 15.00 uur.

Overige wedstrijden

14.30 uur ’s Heerenbroek - Reaal Dronten

15.00 uur asv Dronten - Viboa

15.00 uur Zwart Wit ’63 - BAS


De voorbeschouwing 's - Heerenbroek - Reaal Dronten door Klaas Huisman (Reaal Dronten):

Zaterdagmiddag gaan de Reaalisten in het gemoedelijke boerendorpje 's Heerenbroek op bezoek bij de plaatselijke trots. Beide teams staan met slechts 3 punten uit 6 wedstrijden in de onderste regionen van de vierde klasse C.

Vorig seizoen wist Reaal Dronten met 1-3 in 's-Heerenbroek te winnen. Nadat Gillian Bien de score voor de groen zwarten had geopend zorgden Marc Otten, Jeffrey vd Brakel & Ayrton Neyenhuis ervoor dat de drie punten mee naar Dronten gingen.

In Dronten eindigde het thuisduel in een 2-3 nederlaag voor de Reaalisten. Uit de laatste zes onderlinge wedstrijden wist Reaal Dronten slechts eenmaal van s'-Heerenbroek te winnen. 

De groen zwarten wonnen drie keer en het duel eindigde twee keer in een gelijkspel.

Het loopt sportief gezien niet lekker met het getergde team van Reaal Dronten. De onverwachtse 1-3 nederlaag tegen VSW was verbijsterend en ontluisterend waardoor Reaal zelfs de aansluiting met de middenmoot volledig kwijt is. 

Na afloop reageerden de supporters niet eens boos of teleurgesteld, maar toonde iedereen in de kantine medelijden, compassie en begrip voor ons gehavende team.

Dit laat zien wat voor een hechte familieclub Reaal is waar het prestatieve ondergeschikt wordt gemaakt voor begrip en gezelligheid.

Wij hoeven ons geen zorgen te maken over degradatie en zullen nu ook geen kampioen meer worden. Kan dit team zich nog opladen en voor een periode gaan? ligt de middenmoot nog in het vizier?

De supporters gaven ons het advies om het met elkaar gezellig en leuk te houden en dat daarna de punten vanzelf weer komen, maar hier zal onze trainer wel iets anders overdenken.

Deze week gaat het team weer hard en fanatiek trainen om er zaterdagmiddag weer tegen aan te gaan in s'-Heerenbroek.

Onze tegenstander 's-Heerenbroek verloor afgelopen zaterdag nipt met 2-1 bij het Zwolse EDON. 

De enige overwinning behaalde 's-Heerenbroek tot dusver tegen rode lantaarndrager vv Wijthmen waar het met 1-0 van wist te winnen. De vijf overige duels tegen Swift'64, Zwolsche Boys, vv Wilsum, Olympia'28 & EDON gingen allemaal verloren voor de groen zwarten.

In het eerste competitieduel met Swift'64 raakte s'-Heerenbroek zijn speler Sander Pelgrom kwijt met een gecompliceerde armbreuk.

Met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar oud heeft 's Heerenbroek net als Reaal een jeugdig team binnen de lijnen staan.

De oudste en meest ervaren spelers zijn de 32 jarige Willard Meuleman en de 30 jarige Wilhelm Kroeze. Daarnaast zijn er maar liefst vijf spelers van 18 en 19 jaar oud binnen deze jonge selectie.

De doelpunten moeten vooral komen van Gert Kwakkel, William Dekker, Wiljan van Ittersum en de clubtopscorer Rob Henniphof.

In de tien seizoenen dat Rob Henniphof voor 's-Heerenbroek uitkomt scoorde hij 70 doelpunten voor de groen zwarten, maar ook William Dekker heeft met 67 doelpunten een neusje voor de goal.

Hoofdtrainer Anton Visscher is aan zijn tweede seizoen begonnen bij 's-Heerenbroek waar hij eerder jarenlang als jeugdtrainer actief was.

De gemoedelijke dorpsclub 's-Heerenbroek is op 25 April 1972 in de clubkleuren Groen Zwart opgericht en speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark De Kandelaar.

Het is een kleine voetbalclub met ongeveer 200 leden onderverdeeld in vier seniorenteams, vijf jeugdteams en een 45 plus afdeling voor recreanten. Er staat een kleine tribune met 50 zitplaatsen langs het veld.

Deze dorpsclub kent zijn oorsprong in de Zwolse onderafdeling en komt sinds 1992 tot op heden in de vierde klasse uit.

In 2000 wist 's-Heerenbroek slechts eenmalig naar de derde klasse te promoveren, maar in 2001 volgde er meteen weer degradatie naar de vierde klasse. Vanaf 2001 tot op heden staan de groen zwarten bekend als een stugge en fysiek sterke middenmoter in de 4e klasse C.

In 2012 eindigde 's-Heerenbroek op een zeer verdienstelijke derde plek en werd er een periodetitel afgedwongen.

Vorig seizoen eindigde 's-Heerenbroek met 22 punten op een 10e plek in de vierde klasse C. Er werden 6 wedstrijden gewonnen, 4 keer gelijkgespeeld en er gingen 14 wedstrijden verloren met een doelsaldo van 42 voor en 62 tegen.

In deze 4e klasse spreken de IJsselstreekderby's tegen vv Wilsum en sv Zalk tot de verbeelding. De eerste IJsselstreekderby tussen vv Wilsum en 's-Heerenbroek werd met 2-1 gewonnen door vv Wilsum.

Het streekdorpje 's-Heerenbroek ligt aan de oostzijde van de IJssel tussen Kampen en Zwolle en heeft slechts 600 inwoners.

Dit boerendorpje staat bekend om zijn pontje naar Zalk, de oude melkfabriek, de monumentale school en heeft sinds kort een echte Mariakapel. Hier woonde ooit de bekende weerman wijlen Jan Pelleboer.

Het dorpje ligt onder de rook van Zwolle, maar behoort tot de gemeente Kampen.

De wedstrijd 's-Heerenbroek - Reaal Dronten begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op sportpark De Kandelaar.

 

Hieronder alle voorspellingen voor de 4e klasse C:

's-Heerenbroek - Reaal Dronten tussen de nummers 13 en 12. Een staartduel in de onderste regionen van de vierde klasse. Vorig seizoen wist Reaal de uitwedstrijd nog met 1-3 te winnen, maar de vorm is nu ver te zoeken. Zijn de rood zwarten in staat om het tij te keren? Een 2.

Swift'64 - sv Olympia'28 Hasselt tussen de nummers 3 en 1. Een interessante testcase voor beide teams. De witte spoken zijn lekker op dreef en staan met 15 punten keurig op de derde plek. De koploper Olympia'28 kan zijn borst maken en een lastige middag tegemoet zien in Swifterbant. Een 3.

Batavia'90 Lelystad - vv Kampen tussen de nummers 2 en 5. De thuisploeg staat met de volle buit 18 punten uit zes wedstrijden op een tweede plek en ligt op koers. De Kampenaren wonnen hun laatste twee wedstrijden van VSW en HTC, maar zullen in Lelystad kwaliteit tekort gaan komen tegen het ambitieuze Batavia. Een 1.

Zwolsche Boys - vv Wilsum tussen de nummers 10 en 9. Een duel in de middenmoot waarbij de Zwollenaren de beste papieren hebben. Vorige week boekten de Boys een indrukwekkende 2-7 overwinning bij vv Wijthmen en ging Wilsum kansloos met 0-5 onderuit tegen Swift'64. Een 1.

vv Wijthmen - EDON Zwolle tussen de nummers 14 en 4. De rode lantaarndrager heeft nog steeds geen punten weten te behalen en heeft het moeilijk. De gasten uit Zwolle staan keurig in de subtop en willen daar blijven. Een 2.

sv Zalk - VSW Windesheim tussen de nummers 7 en 11. Het wisselvallige Zalk heeft zijn ambities nog niet kunnen waarmaken. Vorig seizoen won Zalk met maar liefst 9-1 van VSW. Zijn de houthakkers uit Windesheim in staat om het Zalk moelijk te maken? Je weet maar nooit, maar onderaan de IJsseldijk zal Zalk vol gas gaan geven. Een 1.

HTC Zwolle - CSV'28 Zwolle tussen de nummers 8 en 6. Beide Zwolse teams staan netjes in de middenmoot en aan elkaar gewaagd. Vorig seizoen won CSV met 2-5 bij HTC, maar deze keer ligt een gelijkspel voor de hand. Een 3.