Peter Renkema

Asv Dronten op voor periodetitel, Van den Brink treft oude ploeg

Sport

Asv Dronten kan zaterdagmiddag de eerste prijs van het seizoen bemachtigen. In de eerste klasse E moeten de Drontenaren zien af te rekenen met Leeuwarder Zwaluwen, om zo de kans op het winnen van de eerste periodetitel levend te houden.

Trainer Raymond Schuurman liet eerder al weten vertrouwen te hebben in een goede afloop. “We spelen tegen een op papier makkelijkere tegenstander, maar zij zullen waarschijnlijk wel weer flink inzakken. Je weet niet of deze prijs nog een keer langskomt, dus we moeten het maar binnenhalen”, riep hij na afloop van het oefenduel tegen Swift ’64 (2-2).

Vier gegadigden
Met nog één wedstrijd voor de boeg is asv Dronten koploper in de strijd om de eerste periode. Het heeft ‘d Olde Veste ’54 als grootste concurrent, maar ook Balk en Blauw Wit ’34 zitten nog op het vinkentouw. ‘d Olde Veste en Balk spelen tegen elkaar, terwijl Blauw Wit het opneemt tegen nummer zeven BCV. Asv Dronten beschikt zodoende duidelijk over de beste papieren.

Het duel tegen Leeuwarder Zwaluwen begint om 14.30 uur.

BAS treft Rood-Wit ‘58
In Biddinghuizen maakt men zich op voor het duel met Rood-Wit ’58. Een bijzonder duel, want BAS-trainer Bert van den Brink was vorig seizoen nog de eindverantwoordelijke bij Rood-Wit. De Biddinghuizer formatie is compleet en hoopt ook tegen Rood-Wit de stijgende lijn door te trekken. Aanvang is eveneens om 14.30 uur.

Overige wedstrijden
14.30 uur Reaal Dronten – Zalk

15.00 uur CSV ’28 – Swift ‘64

 


De voorbeschouwing Reaal Dronten - sv Zalk

Door Klaas Huisman (Reaal Dronten)

Komende zaterdag komen de geel zwarte kanaries uit Zalk op bezoek in Dronten. Wij heten het bestuur, de spelers en supporters van sv Zalk van harte welkom op sportpark De Munten.
Hoe zijn beide teams het vrije weekend doorgekomen en wat voor een belangen staan er zaterdagmiddag op het spel?
In deze voorbeschouwing staan wij stil bij de huidige ontwikkelingen en nemen we onze tegenstander sv Zalk onder de loep en eindigen wij met de voorspellingen voor komende zaterdag.

Het is Reaal Dronten nog nooit gelukt om van sv Zalk te winnen.
Vorig seizoen leek Reaal Dronten lange tijd op een overwinning af te stevenen, maar verspeelde het in de slotfase een riante 3-1 voorsprong. Er heerste een enorme deceptie, ongeloof en teleurstelling nadat Zalk deze achterstand wist om te buigen in een 3-4 zege.
Voor de Drontenaren scoorden Cemil Sahinturk, Marc Otten en Jeffrey vd Brakel de doelpunten terwijl voor sv Zalk twee keer Michel Hamer en verder Simon van Halm en Georgie Huisman wisten te scoren.
Deze 3-4 nederlaag kwam destijds als een mokerslag aan bij de Reaalisten. Onderaan de winterdijk ging de uitwedstrijd met 6-3 verloren waardoor Reaal nog steeds op zijn eerste overwinning op de kanaries moet wachten.
Uit de laatste zeven ontmoetingen wist sv Zalk maar liefst zes keer van Reaal Dronten te winnen en eindigde het duel in 2013 in een 3-3 gelijkspel. De grootste nederlaag tegen sv Zalk was in het seizoen 2013-2014 toen de geel zwarten met een ruime 0-7 overwinning indruk maakten in Dronten.

Vorige week kwamen de Reaalisten bij elkaar om alle videobeelden van de laatste wedstrijden terug te bekijken en te analyseren.
Trainer Henk Posthuma gaf het team verder vrijaf om zich opnieuw op te laden voor de komende weken.
Tijdens het bekijken van de recente videobeelden gingen de spelers en technische staf met elkaar in discussie om alle knelpunten te bespreken en hoe het beter zal moeten gaan.
De Reaalisten staan met slechts 6 punten uit zeven wedstrijden op een 11e plek, maar de laatste 0-4 overwinning op 's-Heerenbroek geeft de burger weer moed.
Tegenstander sv Zalk speelde afgelopen zaterdag een oefenwedstrijd in Hattem tegen derde klasser Hatto Heim. Deze oefenwedstrijd eindigde in een 4-2 overwinning voor Hatto Heim.
De geel zwarte kanaries staan momenteel met 12 punten uit zeven wedstrijden op een 5e plek in de vierde klasse C.
De IJsselbewoners boekten knappe overwinningen op Zwolsche Boys, vv Wijthmen en CSV'28 en wonnen hun laatste thuiswedstrijd met 5-2 van VSW Windesheim.
In de thuiswedstrijden tegen vv Kampen en EDON ging het wisselvallige sv Zalk verrassend met 3-4 en 1-2 onderuit.

De omnisportvereniging sv Zalk werd op 27 April 1971 in de clubkleuren geel zwart opgericht en omvat naast het voetbal ook afdelingen met gymnastiek, volleybal en badminton.
Deze gemoedelijke dorpsclub heeft ongeveer 200 leden waarbij de voetbaltak is onderverdeeld in drie seniorenteams, vier jeugdteams en een vrouwen/meiden afdeling.
Op sportpark An De Steege steekt men de ambities niet onder de stoelen en banken en is een fonkelnieuwe multifunctionele clubgebouw uit de grond gestampt. Dit schitterende nieuwe sportcomplex ligt pal naast het kunstgrasveld waar sv Zalk onderaan de toren aan de Broeksteeg zijn thuiswedstrijden speelt.
De club timmert aan de weg en wil zo snel mogelijk naar de derde klasse promoveren en heeft met Remond Abma, Georgie Huisman, Simon van Halm, Michel Hamer, Koen Buikema, Mark Land & goalgetter Jorik Schuur flink wat routine en ervaring binnen de lijnen staan.
De meeste spelers van sv Zalk hebben bij IJVV, Go Ahead Kampen en DOS Kampen gespeeld.
Bij een gemiddelde leeftijd van 28 jaar oud zijn Gerben Eilander, Georgie Huisman en Berry Wagterveld met 38 en 36 jaar de oudste spelers.
De jongste spelers binnen de selectie Carsten Esselink, Ben Hofstra en Jorik Schuur zijn 20 en 21 jaar oud.
Hoofdtrainer Jan Hooisma is aan zijn tweede seizoen bezig in Zalk en was hiervoor als jeugdtrainer actief bij DOS Kampen.

Vanaf 1971 t/m 1992 speelde sv Zalk een bescheiden rol in de Zwolse onderafdeling waarna het vanaf 1992 t/m 1999 in de vierde klasse uitkwam. In 1999 werd sv Zalk kampioen in de vierde klasse en kwam het twee seizoenen in de derde klasse uit.
In 2001 volgde er degradatie en sindsdien is sv Zalk een stabiele vierdeklasser. In 2014 behaalde sv Zalk een periodetitel, maar wist het via de nacompetitie niet te promoveren.
Vorig seizoen eindigde sv Zalk op een 7e plek in de vierde klasse C met 37 punten uit 26 wedstrijden en een doelsaldo van 61 voor en 54 tegen.
Er werden 12 wedstrijden gewonnen, 1 keer gelijkgespeeld en er gingen 11 wedstrijden verloren voor de geel zwarten.

Het IJsseldorpje Zalk ligt vlakbij Kampen aan de zuidoever van de IJssel en heeft ongeveer 800 inwoners. De Zalkertoren, de molen en de winterdijk zijn een begrip in de wijde omgeving, maar vooral het kruidenvrouwtje Klazien heeft Zalk op de kaart gezet.
De wedstrijd Reaal Dronten - sv Zalk begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op sportpark De Munten te Dronten West.
Wij wensen iedereen een spannende en enerverende wedstrijd toe.

Hieronder de voorspellingen van de vierde klasse C:
Reaal Dronten - sv Zalk tussen de nummers 11 en 5.
Vorig seizoen verspeelde Reaal een 3-1 voorsprong en ging het in de slotfase sensationeel met 3-4 onderuit.
Hebben de videoanalyses geholpen en is het lek boven water?
Ik verwacht een spannende wedstrijd op het scherpst van de snede waar de vonken vanaf zullen spatten. Heel misschien volgt zaterdag wel de allereerste overwinning ooit op sv Zalk! Een 1.

CSV'28 Zwolle - Swift'64 tussen de nummers 8 en 3.
Vorig seizoen wist Swift'64 vrij eenvoudig met 1-4 te winnen.
De thuisploeg is een beetje van slag en verloor zijn laatste twee wedstrijden terwijl de witte spoken aan een goede serie bezig zijn.
De leeuwen uit Swifterbant bruisen van de ambitie en zetten goede uitslagen neer. Tegen koploper Olympia werd heel knap met 0-0 gelijkgespeeld terwijl in een hectische oefenwedstrijd de eerste klasser asv Dronten op 2-2 werd gehouden. Een 2.

Olympia'28 Hasselt - Batavia Lelystad tussen de nummers 2 en 1.
Een regelrechte topper met als inzet de eerste periodetitel.
De thuisploeg vertoont wat kleine scheurtjes door in Swifterbant dure punten te verspelen bij Swift'64. De bekerwedstrijd tegen FDS eindigde in een moeizame 1-1 gelijkspel waardoor het lijkt dat Olympia een beetje van slag is. De gasten uit Lelystad blijven maar doorstomen en hebben tot nu toe alle competitiewedstrijden gewonnen.
De bekerwedstrijd tegen hoofdklasser Eemdijk ging echter met 1-2 verloren, maar Batavia lijkt een maatje te groot voor de vierde klasse.
Een interessant duel tussen twee ambitieuze teams.
Bij een gelijkspel of overwinning pakt Batavia de eerste periodetitel. 
Een 3.

VSW Windesheim - HTC Zwolle tussen de nummers 12 en 6.
Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een 1-1 gelijkspel.
De thuisploeg verrastte door met 1-3 in Dronten te winnen, maar verloor vervolgens weer met 5-2 bij sv Zalk.
De Zwollenaren wonnen hun laatste wedstrijd met 3-1 van CSV'28 en hebben de beste papieren. Een 2.

vv Wilsum - vv Wijthmen tussen de nummers 10 en 14.
Vorig seizoen werd het een 4-3 overwinning voor Wilsum.
Beide teams zijn de weg kwijt want ook Wilsum laat de laatste weken veel punten liggen. Toch schat ik de oranje witten hoger in dan de rode lantaarndrager en ligt een driepunter voor de hand. Een 1.

EDON Zwolle - Zwolsche Boys tussen de nummers 4 en 9.
Een echte authentieke Zwolse stadsderby tussen twee voormalige derdeklassers. Vorig seizoen werd het in de derde klasse een 1-4 overwinning voor de Zwolsche Boys, maar deze keer zou een gelijkspel zomaar kunnen. Een 3.

vv Kampen - 's-Heerenbroek tussen de nummers 7 en 13.
Vorig seizoen won s'-Heerenbroek met 4-5 in Kampen.
De thuisploeg doet knap mee in de middenmoot en heeft bij een overwinning aansluiting naar boven toe.
De gasten uit 'sHeerenbroek hebben het moeilijk. Een 1.