Swift '64 en Reaal Dronten winnen van derdeklassers
Swift '64 en Reaal Dronten winnen van derdeklassers brugmedia.nl

SWIFTERBANT/DRONTEN - De vierdeklassers Swift '64 en Reaal Dronten hebben zich zaterdag van hun beste kant laten zien. Eerstgenoemde won met 3-1 van derdeklasser Hulshorst, terwijl ook Reaal te sterk was voor een derdeklasser. Zij wonnen met 1-2 van SP Teuge.

Dat Swift '64 toe is aan een stapje omhoog bleek ook zaterdag weer. Het oefende thuis tegen derdeklasser Hulshorst, dat vrij simpel over de knie werd gelegd. Uiteindelijk wonnen de mannen van Patrick Posthuma door goals van David van Mook, Thim Verhoeven en Robbin Posthuma moeiteloos met 3-1, waardoor Swift met een goed gevoel richting de topper tegen Batavia '90 gaat.

Dolman helpt Reaal langs Teuge
In navolging van Swift won ook competitiegenoot Reaal Dronten van een derdeklasser. Op bezoek bij SP Teuge kwam Reaal door twee schitterende goals van Kevin Dolman op een 0-2 voorsprong en dat bleek uiteindelijk genoeg voor een zege. Teuge scoorde nog wel tegen, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Aan Dronter zijde maakte Jeffrey van den Brakel zijn rentree, terwijl A-junior Casper Fennema voor het eerst zijn opwachting in de hoofdmacht maakte.

Verslag SP Teuge - Reaal 1-2, door Klaas Huisman (Reaal Dronten):

In zijn eerste wedstrijd van het nieuwe jaar heeft Reaal Dronten een indrukwekkende 1-2 overwinning behaald op de derdeklasser SP Teuge.
Naast het vliegveld van Teuge kwamen de Reaalisten verrassend uit de startblokken en nam het brutaal via twee schitterende doelpunten van Kevin Dolman een 0-2 voorsprong.
In de tweede helft ging SP Teuge in de achtervolging, maar hielden de Reaalisten het hoofd koel en bleef het de dominante en bovenliggende ploeg.
Deze wedstrijd stond in het teken van de terugkeer van onze spits Jeffrey vd Brakel die na een kuitbeenbreuk vandaag weer zijn eerste minuten mocht maken.
Tevens maakte het 17 jarige jeugdtalent Casper Fennema zijn debuut in het eerste elftal van Reaal Dronten.
Trainer Henk Posthuma kon vandaag niet over zijn doelman Machiel Werkman beschikken, maar stand-inn doelman Martijn Bos bleek een uitstekende vervanger.
Tevens waren ook Remco Drenth, Danny Mol, Ayrton Neijenhuis, Danny de Busser en Marten Sparreboom nog niet van de partij.

De opstelling van Reaal Dronten:
Martijn Bos, Nick Hoekman, Stefan Wermers, Will vd Zande, Lesley Pankl ( 45e Niek Bakker ), Marc Otten, Kevin Dolman ( 80e Casper Fennema ), Yanniqc Neijenhuis ( 80e Lesley Pankl ), Ruben Geerts, Niels Willems & Maarten Kempenaar ( 25e Jeffrey vd Brakel ) ( 75e Maarten Kempenaar ).
Wissels: Niek Bakker, Casper Fennema & Jeffrey vd Brakel.
Trainer: Henk Posthuma
Teammanagers: Klaas Huisman & AJ Ekkelboom
Assistent scheidsrechter: Fred vd Brakel

Trainer Henk Posthuma begon deze wedstrijd met een 4-2-2-2 opstelling en een extra controlerende blok op het middenveld.
Voor de centrale verdediging moesten Marc Otten en Ruben Geerts de linies gesloten gehouden waarbij Yanniqc Neijenhuis en Kevin Dolman voor de aanvallende impulsen moesten zorgen richting de spitsen Niels Willems en Maarten Kempenaar.
De valse schaduwspits Niels Willems zakte regelmatig terug naar het middenveld om vandaar de juiste openingen te vinden en zou deze wedstrijd een bepalende rol gaan spelen.
Meteen vanaf de aftrap lieten de Reaalisten zich gelden en waren er vloeiende snelle combinaties te zien.

Het team straalde enorm veel rust en zelfvertrouwen uit en kreeg al snel via Ruben Geerts, Yanniqc Neijenhuis en Maarten Kempenaar kansjes om op voorsprong te komen.
Met flitsende eentweetjes en oogstrelende combinaties wisten de Reaalisten elkaar gemakkelijk te vinden.
In de 7e minuut lieten Yanniqc Neijenhuis, Niels Willems en Kevin Dolman een schitterende aanval over vele schijven zien waarbij uiteindelijk Maarten Kempenaar werd gevonden, maar de doelman van Teuge bracht redding.
De thuisploeg probeerde onder de druk uit te komen en kreeg twee keer een vrije trap op randje strafschopgebied te nemen.
Reaal doelman Martijn Bos toonde zijn klasse door met een schitterende reflex de eerste vrije trap onschadelijk te maken.
De tweede vrije trap spatte tegen de paal uiteen waarna de rebound werd geblokt en weggewerkt.
Terwijl de thuisploeg probeerde aan te zetten behield Reaal de controle en kwam het via de counter er gevaarlijk uit.
Trainer Henk Posthuma keek eens naar de bank en gaf plotseling Jeffrey vd Brakel het teken om warm te gaan lopen.
De voorhoede had het moeilijk om echte grote kansen te creeeren en in de 25e minuut mocht Jeffrey vd Brakel na 4 maanden blessureleed weer zijn opwachting maken.
Amper 1 minuut stond Jeffrey vd Brakel in het veld of de doelman van Teuge moest al ingrijpen.
In de 28e minuut stond uitblinker Niels Willems aan de basis van het openingsdoelpunt van Kevin Dolman.
Met een perfecte splijtende steekbal wist Niels Willems iedereen op het verkeerde been te zetten waarna Kevin Dolman uiterst koelbloedig de bal in de hoek wist te schuiven voor de 0-1 voorsprong voor Reaal.
Kort hierop hield iedereen de adem in toen Reaal verdediger Stefan Wermers met gevaar voor eigen leven zich in de baan van een schot wierp.
Het harde schot spatte uiteen tegen het hoofd van Stefan Wermers die enige tijd aangeslagen op het veld bleef liggen, maar ondanks een opgezwollen en pijnlijke dikke oor kon Stefan Wermers weer verder.
De thuisploeg probeerde wat plaagstootjes uit te delen, maar Reaal kreeg via Jeffrey vd Brakel twee goede kansen om de voorsprong uit te breiden. De doelman van Teuge bracht telkens redding.
Vlak voor rust leverde een briljante actie van Yanniqc Neijenhuis de verlossende en dikverdiende 0-2 voorsprong via Kevin Dolman op.
Op de linkerflank was Yanniqc Neijenhuis iedereen de baas door vervolgens een perfecte voorzet richting de tweede paal op Kevin Dolman te geven.
Met een verwoestende diagonale uithaal strak in de winkelhaak scoorde Kevin Dolman vlak voor rust de 0-2 voor de Reaalisten.

Trainer Henk Posthuma was een tevreden man in de rust en sprak het team bemoedigend toe.
Hij waarschuwde het team om scherp en geconcentreerd te blijven en niet te gemakzuchtig aan de tweede helft te beginnen.
Op de linksbackpositie kwam Niek Bakker voor Lesley Pankl in de ploeg.
De tweede helft was nog maar net begonnen of Niels Willems vuurde een enorme kanonskogel op het doel af.
De doelman van Teuge moest tot het uiterste gaan om deze bal tot corner te verwerken.
Na een verbluffende eentweetje tussen Kevin Dolman en Niels Willems werd Jeffrey vd Brakel in stelling gebracht, maar wederom bracht de doelman van Teuge redding.
Kort hierop verschenen Jeffrey vd Brakel en Yanniqc Neijenhuis opnieuw dreigend voor het doel, maar het vizier stond niet op scherp.
Op het middenveld lieten Marc Otten, Ruben Geerts en vooral Yanniqc Neijenhuis mooie snelle acties zien, maar helaas verzuimde Reaal om de voorsprong uit te breiden.

Gaandeweg kwam SP Teuge beter in de wedstrijd en volgde in de 60e minuut de 1-2 aansluitingstreffer van Bas Wielart.
Het afstandsschot van Bas Wielart plofte via onderkant lat buiten bereik van doelman Martijn Bos in het Drontense doel.
In deze fase wankelde Reaal Dronten en ging het door een moeilijke fase maar onder aanvoering van de verdedigers Nick Hoekman, Stefan Wermers, Will vd Zande en Niek Bakker hield men stand.
In de 75e minuut volgde er bij een snelle uitval een prachtig schot van middenvelder Yanniqc Neijenhuis.
Met een katachtige reflex bracht de doelman van Teuge redding waarna Trainer Henk Posthuma besloot om nog eens te wisselen.
Middenvelder Janniqc Neijenhuis kreeg bij een pittig duel een arm in zijn gezicht en brak hiermee zijn voortand.
De accu was leeg bij Yanniqc Neijenhuis, Kevin Dolman en Jeffrey vd Brakel die alles hadden gegeven waarna Lesley Pankl en de 17 jarige jeugdtalenten Maarten Kempenaar en Casper Fennema de slotfase mochten volmaken.
Het was voor Casper Fennema zijn debuut in het eerste elftal van Reaal.

Beide teams kregen nog kansjes in de slotfase waarbij invaller Casper Fennema met een slimme pass Will vd Zande wist te bereiken, maar diens inzet werd onderschept.
Aan de andere kant waren er twee scrimmages voor het doel van Reaal te zien en toonde wederom stand-inn doelman Martijn Bos zijn klasse door het team overeind te houden.
Reaal Dronten wint deze nuttige oefenwedstrijd met 1-2 van derdeklasser SP Teuge en kan zich met een dosis zelfvertrouwen gaan opmaken voor de tweede seizoenshelft.
In de voorbereiding op het nieuwe seizoen zullen SP Teuge en Reaal Dronten elkaar opnieuw gaan tegenkomen.
Volgende week komt vv Wilsum op bezoek op sportpark De Munten.
De voorbeschouwing volgt later komende week.
Het gehele team verdiend een groot compliment voor het vertoonde spel van vanmiddag.
Man of the Match bij Reaal Dronten: Niels Willems.