Henk Grol en Sacha Buwalda.
Henk Grol en Sacha Buwalda. ©maartenheijenk.nl

Sacha Buwalda heeft net als Henk Grol een Olympische droom

Sport

BIDDINGHUIZEN - Sacha Buwalda was zaterdag een aandachtig toehoorder toen judokampioen Henk Grol bij sportschool Joy4life sprak over krachttraining. Henk Grol heeft slechts één doel: in Rio goud winnen. Sacha heeft ook een doel: ,,Ik wil naar de Olympische Spelen.’’

Sacha’s broer Iska is een talentvol wielrenner. Zelf wilde ze in navolging van haar vader op voetbal, maar ma zag dat niet zo zitten en stuurde haar met zachte hand naar een open dag van BAS Budo. Sinds die dag is het alles judo wat de klok slaat.

Nederlands kampioen

Inmiddels heeft Sacha Buwalda (16) een Nederlandse judotitel op zak en eindigde ze twee keer als tweede en vier keer als derde bij het NK in haar leeftijdsgroep. Daarnaast pakte ze Nederlandse titels bij de teams, zoals vorige maand met de ploeg van Topsport Judo Noord-Oost.

Ze ontsteeg al snel het niveau van haar leeftijdsgenoten in Biddinghuizen en maakte daarom de overstap naar Shoganai Judo in Dronten. Anno 2016 traint ze negen keer per week op vijf verschillende plaatsen: bij Shoganai, bij de noordelijke talententraining in Heerenveen, bij Judoteam Bijsterbosch in Heerde en bij de landelijke bond in Nieuwegein.

Belangrijker dan school

Ze durft het niet hardop te zeggen waar haar moeder bij is, maar eigenlijk vindt Sacha het judo veel leuker en belangrijker dan school. Ze zit in 3 Havo in Zwolle. Daar biedt het ‘Centre for Sports & Education’ alle mogelijkheden om sport en school te combineren. Bovendien kan ze daar drie keer in de week trainen.

De komende periode staat voor het judotalent in het teken van de districtskampioenschappen. Daar moet ze bij de eerste drie eindigen, zodat ze dit jaar weer een gooi kan doen naar het Nederlands kampioenschap.

Krachttraining

Op de lange termijn wil ze dus naar de Olympische Spelen, net als Henk Grol. ,,Wat dat betreft is hij wel een voorbeeld, ik wil ook zo goed worden’’, zegt Sacha.

Ze wil graag leren van de meester en was dan ook één en al oor bij het verhaal van Henk Grol over krachttraining. ,,Als je goed wilt worden, dan is krachttraining belangrijk’’, leerde Sacha Buwalda.