Mark Huizinga met de judojeugd uit Swifterbant.
Mark Huizinga met de judojeugd uit Swifterbant.

Mark Huizinga steelt de harten van de jeugd in Swifterbant

Sport

SWIFTERBANT - Het is alweer 16 jaar geleden dat judoka Mark Huizinga in Sydney goud won op de Olympische Spelen. Veel jonge leden van Budo Ryu Kenshin hadden dan ook nog nooit van Mark Huizinga gehoord. De judokampioen had gisteren echter weinig tijd nodig om de harten van de Swifterbanter jeugd te stelen.

De komst van Mark Huizinga was bekostigd uit de opbrengst van de jeugdsponsoractie van Deen Supermarkt. De ex-Olympiër gaf twee clinics van anderhalf uur en nam daarnaast uitgebreid de tijd om met iedereen op de foto te gaan en handtekeningen te zetten.

Genoten

Miranda Verschure van Budo Ryu Kenshin heeft genoten van de avond: ,,Er waren kinderen die door hun ouders waren gestuurd onder het mom van: Mark Huizinga, daar mòet je naartoe. Zelf hadden ze zoiets van: wie is dat dan?’’

,,Als je dan ziet hoe ze ademloos zaten te kijken en steeds dichterbij kwamen als hij wat aan het uitleggen was. Je zàg gewoon het respect. Echt prachtig, fantastisch!’’

Eén doorlopend spel

Tot twee keer toe sprak Huizinga een groep van ongeveer 40 judoka’s toe. Eerst de jeugd tot twaalf jaar, later de ouderen en de senioren. Hij liet een filmpje van zijn carrière zien en vervolgens werd er les gegeven. Daarbij liet hij merken dat het belangrijk is om voorwaartse en achterwaartse technieken af te wisselen en dat het staande en het grondjudo één doorlopend spel is.

Er waren opvallend veel ouders aanwezig bij de clinics en een deel van hen wilde maar wat graag op de foto met de judolegende. Al met al was het voor de judoka’s, hun ouders en de vereniging een leuke en zeer geslaagde avond.