Ar Nieuwland

Swift '64 diep in extremis naar zege, Reaal Dronten keihard onderuit

SWIFTERBANT/DRONTEN - In de vierde klasse C leek Swift '64 zaterdag geen gebruik te maken van puntenverlies van concurrent Olympia '28. De ploeg kwam bij HTC lange tijd niet verder dan 1-1, tot in minuut 95. Daarin maakte Bas van Spronsen alsnog de winnende.

De zege is zaterdag dikverdiend, want Swift is ook in Zwolle duidelijk de betere ploeg. De koploper krijgt zat kansen, opent via Florijn Diepstraten ook de score, maar lijkt toch af te stevenen op puntenverlies. HTC trekt in de 58ste minuut de stand gelijk door een treffer van Marc Roll en dat lijkt Swift niet meer te boven te komen.

Van Spronsen matchwinner

Maar in minuut 95 komt alles alsnog op zijn pootjes terecht. Bas van Spronsen treft toch nog doel en zorgt daarmee voor een ontlading van jewelste. Concurrent Olympia speelt namelijk gelijk (2-2) bij CSV '28 en daarmee zet Swift een nieuwe stap in de richting van het kampioenschap. De KNVB kan de felicitatiebrief alvast gaan schrijven.

Reaal snoeihard onderuit

Voor Reaal Dronten was het een zaterdag om heel, heel, heel snel te vergeten. De Drontenaren gingen op eigen terrein met liefst 1-6 onderuit tegen concurrent Zwolsche Boys. Jeffrey van den Brakel opende nog wel de score, maar daaropvolgend speelde Reaal niets meer bij elkaar. Nog voor de rust liepen de Zwollenaren uit naar 1-3 en in het laatste kwartier maakte Boys nog drie treffers.

Reaal Dronten - Zwolsche Boys 1-6

(door Klaas Huisman, Reaal Dronten)Het eerste elftal van Reaal Dronten heeft een collectieve wanprestatie geleverd door in een dramatische en erbarmelijke slechte wedstrijd met maar liefst 1-6 van Zwolsche Boys te verliezen.
Door deze ruime 1-6 nederlaag zijn de Reaalisten afgezakt naar de 7e plek en lijkt de nacompetitie niet meer haalbaar.
Trainer Henk Posthuma kon deze wedstrijd niet over de geschorste Niels Willems beschikken en kon tevens ook geen beroep doen op Lesley Pankl, Marc Otten en Ayrton Neijenhuis.
De middenvelder Ayrton Neijenhuis wordt binnenkort aan zijn meniscus geopereerd en zal lange tijd uit de roulatie zijn.
Bij de Zwolsche Boys ontbrak de oud Reaalspeler Yusuf Erdem wegens een blessure, maar Yusuf was wel als toeschouwer aanwezig.
De opstelling van Reaal Dronten staat onderaan dit verslag.

Een vrijwilliger kwam op het idee om met een paar stoelen op een houten bankje een geimproviseerde eretribune in de Reaal Arena te realiseren. We gingen er eens goed voor zitten op de eretribune, maar kwamen ondanks een bliksemstart van een koude kermis thuis.
Nadat een poging van Zwolsche Boys naast het doel verdween kwamen de Reaalisten in de 2e minuut op een snelle 1-0 voorsprong.
Hier ging een mooie aanval aan vooraf waarbij Danny de Busser en Kevin Dolman de juiste opening vonden door Jeffrey vd Brakel te lanceren. Met een prachtige schuiver in de verre hoek scoorde Jeffrey vd Brakel de 1-0 voor Reaal Dronten.
Dit was de perfecte droomstart die trainer Henk Posthuma voor ogen had, maar het zou allemaal totaal anders uitpakken voor het getergde Reaal Dronten.
Tot aan de 25e minuut was er niets aan de hand en geen vuiltje aan de lucht want Reaal Dronten was in de beginfase de bovenliggende partij.
De Reaalisten hadden het initiatief en creeerden een optisch veldoverwicht.
Een prachtig schot van Danny de Busser werd met de nodige moeite door de Zwolse doelman tot corner verwerkt en een boogballetje van Jeffrey vd Brakel werd ternauwernood onschadelijk gemaakt.
In de 22e minuut leek Reaal Dronten uit een rommelige klutssituatie de score te verdubbelen, maar het doelpunt van Remco Drenth werd wegens hands afgekeurd.

Aan de andere kant liet Junny Samboe een snelle actie zien, maar diens voorzet kreeg Bas de Man niet onder controle.
In de 25e minuut viel uit het niets de 1-1 gelijkmaker toen een dieptepass dwars door het midden door Lennart Prins werd meegenomen. Met een bekeken schuiver scoorde Lennart Prins de 1-1 gelijkmaker voor de Zwolsche Boys.
Kort hierop eindigde een sierlijke slalom van Jeffrey vd Brakel op de paal waarna aan de andere kant ook Junny Samboe de paal op zijn weg vond.
In de 30e minuut stond Arnoud de Vries op de goede plek om Zwolsche Boys op een 1-2 voorsprong te brengen.
Hier ging een messcherpe aanval over vele schijven aan vooraf waarbij Bas de Man en Richard Teunis waren betrokken waarna Arnoud de Vries van dichtbij toesloeg voor de 1-2 voor de Zwollenaren.
Plotseling wankelde Reaal Dronten en stortte het team als een kaartenhuis ineen. Er waren hachelijke momenten voor het Reaal doel te zien waarbij Yavuz Ozdemir en Bas de Man vergaten te scoren.
In de 35e minuut scoorde de Maradona van de Zwolsche Boys Yavuz Ozedemir uit een bekeken vrije trap de 1-3 voor Zwolsche Boys.
Reaal doelman Machiel Werkman riep nog om een extra mannetje om het muurtje te organiseren, of met een raketinslag scoorde Yavuz Ozdemir de 1-3 voor Zwolsche Boys.
Vlak voor rust toonde Reaal weer wat teken van leven waarbij een inzet van Jeffrey vd Brakel van de doellijn werd gehaald.
In de 45e minuut leek Danny Mol te scoren, maar diens inzet verdween rakelings voorlangs het Zwolse doel.
Met een 1-3 tussenstand voor de Zwolsche Boys gingen we rusten.

Er ontstonden in de rust heftige discussies in de kleedkamer waarbij Trainer Henk Posthuma de spelers rustig liet uitpraten.
Nadat de trainer het team bemoedigend had toegesproken kwamen de Reaalisten vol goede moed uit de kleedkamer.
In de tweede helft leek Reaal Dronten weer terug te komen, maar de echte scherpte en overtuiging was er niet.
Het team grossierde in foute passes en veelvuldig balverlies en wist niets meer te creeeren.
In de 60e minuut was er een opvlieging van Danny de Busser te zien, maar diens poging zeilde rakelings voorlangs waarna de Zwolsche Boys het initiatief overnamen.
Nadat de Zwolsche Boys via Junny Samboe, Arnoud de Vries en Bas de Man grote kansen lieten liggen was het in de 75e minuut opnieuw raak.
Een vrije trap van Maradona Yavuz Ozdemir sloeg een krater in het Reaal doel en betekende de 1-4 voor Zwolsche Boys.
In de 80e minuut bereikte Junny Samboe met een strakke voorzet het hoofd van Bas de Man voor de 1-5 voor Zwolsche Boys.
In de 85e minuut scoorde Bas de Man ook nog de 1-6 voor de Boys.
Hier kon het machteloze Reaal Dronten niets meer tegenover stellen.
Door deze ruime en terechte 1-6 nederlaag kunnen de Reaalisten de nacompetitie uit hun hoofd zetten.
We hebben de Man of the match meteen hierbij afgeschaft!

Doordat Swift'64 op de valreep met 1-2 van HTC weet te winnen en de 3-1 winst van Batavia op 's Heerenbroek blijft het spannend bovenin waar Olympia'28 door met 2-2 gelijk te spelen bij CSV'28 dure punten lieten liggen.
De strijd om de vierde plek lijkt tussen vv Kampen en Zwolsche Boys te gaan want vv Kampen won zeer knap met 5-2 van EDON Zwolle.

Volgende week speelt Reaal Dronten een uitwedstrijd in Hasselt tegen de nummer drie Olympia'28. Er volgen geen voorbeschouwingen meer, maar volgende week komt er wel weer een wedstrijdverslag.
De wedstrijd Olympia'28 - Reaal Dronten begint dan om 14:30 op sportpark 't Hoenbroeck te Hasselt.

Hieronder de opstelling van Reaal Dronten en alle overige uitslagen van de vierde klasse C.