De in Swifterbant geplaatste containers.
De in Swifterbant geplaatste containers. @IreneKorting

VVD gaat vragen stellen over plaatsing ondergrondse afvalcontainers

Swifterbant

SWIFTERBANT - De ontwerp-locatieplannen voor de ondergrondse afvalcontainers in Biddinghuizen en Swifterbant liggen nog tot 20 juni ter inzage. Toch werden er vandaag al containers geplaatst in Swifterbant. Daarover ontstond enige beroering.

De vandaag geplaatste containers staan bij appartementen van OFW. Voor hoogbouw- en appartementencomplexen heeft de gemeente aparte afspraken gemaakt met OFW. Deze containers vallen niet onder de inspraak.

Onduidelijkheden

Zelfs de goed ingevoerde fractievoorzitter van de VVD snapte er vandaag helemaal niets van. „Nog in de inventarisatiefase, geen terugkoppeling naar inwoners. Toch zijn ondergrondse afvalcontainers vandaag al geplaatst in Swifterbant”, twitterde Irene Korting aan het begin van de avond.

Inmiddels heeft ze informatie ingewonnen en weet ook zij dat er voor hoogbouw- en appartementencomplexen van OFW andere regels gelden. Het weerhoudt de VVD niet van het stellen van vragen aan wethouder Nico Verlaan.

Irene Korting maakt zich namelijk zorgen over de beeldvorming rond de ondergrondse afvalcontainers. De VVD’er vindt dat de gemeente door alle onduidelijkheid de indruk wekt dat er niet serieus naar de inwoners wordt geluisterd.

Uitstel op uitstel

Die onduidelijkheid werd mede in de hand gewerkt doordat de gemeente de inspraakavonden tot twee keer toe uitstelde. Vervolgens werd ook de in een brief aan de bewoners aangekondigde terinzagelegging met bijna een week uitgesteld.

De inwoners van Biddinghuizen en Swifterbant hadden bij die brief een locatieplan ontvangen. Kort voor de inspraakavonden meldde de gemeente dat dit slechts een ‘vlekkenplan’ was: „De precieze invulling moet vorm krijgen tijdens en na de inwonersbijeenkomsten.” Tijdens de eerste inspraakavond opeens tòch een plan, waarop de voorgestelde locaties tot op de meter nauwkeurig waren ingetekend.

Dossier afvalcontainers