De club heeft een grote jeugdgroep.
De club heeft een grote jeugdgroep. ATC Swifterbant

Anka Posthuma is trots op ATC Swifterbant: Leuk, laagdrempelig, sportief, gezellig

Swifterbant

SWIFTERBANT - Anka Posthuma is sinds vier jaar voorzitter van tennisclub ATC Swifterbant. Zij vertelt over haar werk als voorzitter en vooral over de vereniging. „Het is hier leuk, laagdrempelig, sportief en vooral heel erg gezellig.”

Hoe ben je voorzitter van ATC Swifterbant geworden?
Anka Posthuma: „Dat was in 2013. Ik werd gevraagd deze taak op me te nemen omdat de club zonder voorzitter zat en ook het bestuur niet voltallig was.”

Waarom heb je ‘ja’ gezegd?
„Voor iemand die geen ervaring heeft met het besturen van een club vond ik dit een enorme uitdaging. Een club leiding geven is iets heel anders dan een bedrijf, daar kwam ik al heel snel achter.”

Wat is het verschil?
„Het gaat er niet om wat jij goed en belangrijk vindt voor je club, je hebt te maken met alle leden. Jong, oud, fanatiek, recreatief ga zo maar door. Iedereen heeft een mening en laten we wel zijn: daar heeft iedereen ook recht op. Wat moeilijk is, is om met in het achterhoofd al die verschillende meningen een goed en degelijk besluit te nemen. Dat gaat soms goed, maar soms ook minder…”

Kun je daar een voorbeeld noemen?
„Het komt wel eens voor dat bepaalde groepen binnen een club last hebben van een besluit. Dan komt het aan op communiceren, het gesprek aangaan. In ieder geval mensen niet uit de weg gaan, maar een ieder durven aan te spreken.”

Hoe gaat dat je af?
„Het klinkt allemaal makkelijk, maar ik kan je verzekeren dat ik het vaak heel erg lastig vind. Je wilt graag alle leden blij en gelukkig zien en dat kan nou eenmaal niet altijd.”

Wat heb je de afgelopen vier jaar bereikt?
„Men is opener is naar elkaar, het communiceren gaat makkelijker. We hebben als motto 'van ons allemaal, voor ons allemaal, door ons allemaal’. Dat kan natuurlijk altijd beter, maar met deze visie proberen we steeds weer uit te dragen dat we het samen doen. Dat verbindt leden echt, daar ben ik overtuigd van.”

Dat klinkt vaag. Zijn er ook concrete zaken gebeurd?
„Jazeker, we hebben nogal wat zaken volbracht. Het begon met een verbouwing van de keuken, daarna een kantine, verbetering van banen, nieuwe ledverlichting en allerlei verfraaiingen in en om het park. Er ligt ook al weer een nieuwe wensenlijst, dus wat dat betreft is er ambitie genoeg.”

Hoe zit het met de ledenaantallen?
„Het aantal echt actieve leden binnen onze club is heel erg groot. We hebben een enorme groep die elke donderdagochtend tennist, heel veel competitiespelers, jong en oud op diverse dagen en avonden. Verder is er een grote groep met starters die zich, denk ik, heel erg thuis voelt en goed is opgenomen binnen de club.”

Hoe staat het met de aanwas van jeugd?
„We hebben een grote jeugdgroep. Aan deze groep wordt straks door onze tennisschool weer veel aandacht geschonken door middel van het schooltennis, tennislessen en het benaderen van nieuwe, hele jonge kinderen.”

Concluderend, hoe staat de club er voor?
„Als voorzitter durf ik dus best te zeggen dat ik trots ben op onze club. Je bent hier welkom, het is hier leuk, laagdrempelig, sportief en vooral heel erg gezellig, dat nodigt uit.”

Stel dat je met dit verhaal mensen enthousiast hebt gemaakt. Hoe komen ze met de club in aanraking?
„Kom eens langs! Volgende week begint de najaarscompetitie op diverse dagen en avonden, daarna de clubkampioenschappen, vervolgens het driedorpentoernooi en daarna ons herfsttoernooi. Ook in de winter gaan we door met wintertennis en klaverjassen.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 7 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden