De watercipressen aan het eind van de Wapenschild.
De watercipressen aan het eind van de Wapenschild. Jaco Houweling

Een boompje opzetten | De Watercipres: zestien ‘kale kerstbomen’

Swifterbant

SWIFTERBANT - In de rubriek ‘Een boompje opzetten’ bespreekt Jaco Houweling maandelijks een boom in de gemeente Dronten. In deze aflevering zestien watercipressen in Swifterbant.

Deze keer niet één boom. We doen gelijk maar een groep van zestien dezelfde bomen. Ze staan aan het einde van de straat Wapenschild in Swifterbant. Goed zichtbaar vanaf de Dronterringweg. Als je vanaf Dronten komt rijden, staan ze links van de weg tegenover het nieuwe industrieterrein.

Deze watercipressen zijn naaldbomen, die in de winter hun naaldjes laten vallen. Daardoor zien ze er nu uit als een soort kale kerstbomen. Veruit de meeste naaldbomen houden hun naalden gewoon in alle jaargetijden.

Tot de tweede wereldoorlog was de watercipres alleen bekend als uitgestorven boom. De fossiele afdrukken ervan worden overal op het noordelijk halfrond gevonden. Maar kort voor de tweede wereldoorlog ontdekte men in een afgelegen vallei in China nog enkele levende exemplaren. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw wordt deze boom op grote schaal gekweekt en verhandeld en nu komt deze boom (weer) volop bij ons voor.

Op verschillende plaatsen in de gemeente Dronten zijn watercipressen geplant. Ze kunnen snel uitgroeien tot grote bomen en hebben zo goed als geen ziekten of aantastingen. Met groot wordt bij deze bomen ook echt groot bedoeld. In Nederland is de hoogste watercipres ongeveer 25 meter hoog, maar in China kunnen ze zelfs 60 meter hoog worden.

Heeft u ook vragen, op- of aanmerkingen? Dan kunt u reageren naar Jaco Houweling via stadsbomen@gmail.com.

Een boompje opzetten