Een schetstekening van het MFC Swifterbant.
Een schetstekening van het MFC Swifterbant. gemeente Dronten

Nieuwe locatie was voor OFW belangrijk om mee te doen aan MFC Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - Oost Flevoland Woondiensten zag het lange tijd helemaal niet zitten om woningen te bouwen in het multifunctioneel centrum in Swifterbant. Pas toen dit MFC op de plek van het voormalige restaurant Kombuis werd gepland, besloot OFW alsnog mee te doen.

De 30 appartementen in het MFC zijn vooral bedoeld voor ouderen en daarom hechtte OFW grote waarde aan de locatie. „Senioren in een dorp willen geen stenige uitkijk”, meent directeur Truus Sweringa, „Stedebouwkundig ligt er nu een betere basis, want een deel kijkt uit op de winkels en een ander deel op de doorgaande weg.”

Risico’s voor OFW

Behalve de locatie zijn de kosten en het risico argumenten voor OFW geweest om uiteindelijk toch mee te doen. „Wij hebben altijd gezegd: er moet voldoende vraag zijn”, legt Sweringa uit.

„Als je veel woningen in één keer toevoegt, moet je goed naar de risico’s kijken. Als je in Swifterbant 30 woningen toevoegt, dan is dat ongeveer het aantal woningen in het dorp waarvan per jaar de huur wordt opgezegd. Dus dat is relatief veel.” Die risico’s zijn in de huidige plannen volgens OFW aanvaardbaar.

Slag om de arm

Truus Sweringa wil nog niet toezeggen dat er uitsluitend senioren komen te wonen in het MFC. In de gemeenteraad is daarop aangedrongen, maar net als wethouder Peter van Bergen houdt ook de OFW-directeur een slag om de arm: „Wij stellen de doelgroep wat ruimer, omdat we niet zeker weten hoe groot de vraag is.”

Wel vertelt Sweringa dat de woningen geschikt gemaakt worden voor ouderen en dat senioren als eersten in aanmerking komen om een MFC-woning te huren. Zij verwacht geen problemen met de gemeenteraad: „Daar komen we wel uit.”

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl