De Hoeksteen
De Hoeksteen ©maartenheijenk.nl

Plannen voor heel nieuw kerkgebouw in Swifterbant worden steeds concreter

Swifterbant

SWIFTERBANT - De plannen voor de bouw van een nieuw kerkgebouw op de locatie van De Hoeksteen in Swifterbant worden steeds concreter. „De kerk heeft een eigen ontwikkelaar geselecteerd”, zegt wethouder Peter van Bergen, „De plannen bestaan uit een nieuwe kerk met kerkelijke ruimtes en daarnaast woningen op de locatie van de huidige Hoeksteen.”

Een half jaar geleden trokken de protestantse en katholieke kerk in Swifterbant de stekker uit hun samenwerking met het college van B en W. De kerken wilden niet langer aan tafel met wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten). Inmiddels is alles weer koek en ei. „We hebben afgesproken dat we elkaar daar waar mogelijk ondersteunen”, legt de wethouder uit.

Sinds de kerken zich terugtrokken uit het project multifunctioneel centrum (MFC), staan hun plannen voor de locatie De Hoeksteen helemaal los van de gemeentelijke plannen. Zoals bekend wil de gemeente Dronten haar MFC en dertig huurwoningen naast De Hoeksteen bouwen, op de locatie van het voormalige restaurant Kombuis.

Eén uitstraling

Toch zijn beide partijen min of meer tot elkaar veroordeeld. „Want we willen proberen dat de locaties Kombuis en De Hoeksteen één uitstraling krijgen”, aldus Van Bergen.

De gemeente Dronten kijkt daarom waar ze de kerken kan faciliteren in de procedures: „En we denken met ze mee over de stedebouwkundige opzet. Die gesprekken lopen, er is goed onderling overleg. We hebben ook al contact gehad met de ontwikkelaar.”

Toren blijft staan

Wat voor plan er ook komt voor De Hoeksteen, de huidige kerktoren mag niet verdwijnen. „De toren is een gemeentelijk monument. Die blijft staan”, zegt wethouder Ton van Amerongen (VVD).

Plannen De Hoeksteen

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl