Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten)
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) © Eelco Lindhout

Behalve zelfstandig wonen komt er ook ‘zwaardere zorg’ in MFC Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - Met de bouw van 30 sociale huurwoningen bij het MFC Swifterbant moesten ouderen langer zelfstandig kunnen wonen in het dorp. Inmiddels gaat de gemeente Dronten een stapje verder. Volgens de nieuwste plannen komen er ook wooneenheden met ‘zwaardere zorg’.

De 30 woningen zouden aanvankelijk door de gemeente zelf worden gebouwd, want Oost Flevoland Woondiensten wenste niet mee te doen. Een half jaar geleden kwam OFW daarop terug. Zij gaan de woningen nu ontwikkelen, bouwen en exploiteren.

Inmiddels wil OFW haar nek nòg verder uitsteken en is de corporatie zelfs bereid de multifunctionele ruimte te bouwen en exploiteren. OFW moet zich daarbij wel aan allerlei regels houden. „We zoeken nog uit of dat allemaal kan en onder welke voorwaarden”, aldus wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).

Zwaardere zorg

Behalve met OFW is de gemeente ook met zorgorganisatie Coloriet in gesprek over de dertig woningen. Van Bergen: „We gingen eerst uit van puur zelfstandige woningen. Zoals het plan nu is, worden er door Coloriet ook eenheden gerealiseerd met veel zwaardere zorg.”

Het betekent volgens de wethouder dat ook mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen in het MFC terecht kunnen: „Het wordt een bijna intramurale setting: kleinere eenheden met een huiskamer, waar bijvoorbeeld gezamenlijk gegeten kan worden.”

Invulling MFC

De gemeente Dronten is ook bezig met de invulling van het multifunctionele gedeelte van het gebouw op de locatie van het voormalige restaurant Kombuis. Zo worden er onder andere afspraken gemaakt met De Meerpaal. Zij nemen in principe het dagelijkse beheer en exploitatie voor hun rekening en gaan er allerlei activiteiten organiseren.

Ook zijn er gesprekken over het overbrengen van de bibliotheek naar het MFC. „De bibliotheek krijgt een multifunctionele inbreng”, weet de wethouder, „Het wordt een soort serviceplein, een beetje gestoeld op het idee zoals dat in de ‘grote Meerpaal’ is gerealiseerd. Een serviceplein waar allerlei verwijzingen naar diensten plaatsvinden en waar dwarsverbanden tussen gemeente, De Meerpaal, Coloriet, OFW en anderen ontstaan.”

Eerste paal

De gemeente wil in de loop van februari haar exacte planning voor het MFC publiceren. „We zitten nog steeds op schema”, weet de wethouder.

Eind dit jaar moet de eerste paal worden geslagen: „Maar dan moet het allemaal mee zitten. Dan moet er geen oponthoud komen in de procedure. We zien ook dat de bouw niet echt hongerig is. Als je op dit moment iets wilt bouwen, moet je vaak wachten.”

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl

Abonneer gratis

op de digitale krant