Truus Sweringa en Peter van Bergen ondertekenen de intentieovereenkomst.
Truus Sweringa en Peter van Bergen ondertekenen de intentieovereenkomst. ©maartenheijenk.nl

Nieuwe stap in komst MFC Swifterbant: na de zomer een definitief plan

Swifterbant

SWIFTERBANT - In het meest gunstige scenario gaat de eerste paal van het Multifunctioneel Centrum (MFC) in het eerste kwartaal van 2019 de grond in. „Maar dan moet er wel heel veel meezitten”, waarschuwt directeur Truus Sweringa van Oost Flevoland Woondiensten (OFW).

Truus Sweringa en wethouder Peter van Bergen zetten gisteren hun handtekeningen onder een intentieovereenkomst, waardoor het MFC weer een stapje dichterbij is gekomen. De volgende stap is dat het bestemmingsplan wordt aangepast. De gemeente maakt hier binnen twee weken een begin mee.

Na de zomer

De gemeente gaat vervolgens samen met De Meerpaal, de bibliotheek en Coloriet een programma van eisen opstellen. Als dan blijkt dat het hele plan haalbaar is, zet OFW een architect aan het werk. Zodra iedereen tevreden is, komt er een definitieve samenwerkingsovereenkomst. Het gemeentebestuur verwacht dat het na de zomer zover is.

Zoals bekend wordt het MFC na het afhaken van stichting De Oeverwal gerealiseerd op de locatie van het vroegere restaurant Kombuis. OFW wenste tot voor kort niet mee te doen, waardoor de gemeenteraad aanvankelijk 5 miljoen uittrok om dan de 30 woningen maar zelf te bouwen.

30 is best veel

Nu er is gekozen voor een nieuwe locatie, is OFW alsnog aangehaakt. Truus Sweringa vertelt dat de aanvankelijke bedenkingen onder andere te maken hadden met het aantal woningen: „Want 30 is op de markt van Swifterbant best veel.” Ook de harde voorwaarde dat er uitsluitend senioren gehuisvest mochten worden, leidde indertijd tot weinig enthousiasme bij OFW.

Beter uitzicht

Dat enthousiasme groeide, toen er werd gekozen voor de locatie Kombuis. In de oorspronkelijke plannen keken de bewoners uit op achtertuinen en de blinde muur van de kerk. In het huidige plan vormt het winkelcentrum en de Dronterringweg het uitzicht. Dat is volgens de woningcorporatie veel aantrekkelijker.

Belangrijk voor OFW is ook, dat de woningen niet alleen gebouwd worden om de exploitatie van het MFC sluitend te krijgen.

De intentie is om het MFC-gedeelte dusdanig te bouwen, dat er ook een mogelijkheid is om er eventueel woningen van te maken. Truus Sweringa: „Die flexibiliteit is voor ons belangrijk, want je weet natuurlijk nooit wat er de komende 50 jaar gebeurt. Bestaat de bibliotheek bijvoorbeeld over 20 jaar nog?”

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl

 Een schets van het MFC in Swifterbant.