Piet Kostelijk in zijn oudste auto met op de achterbank zijn kleindochters Philine (links) en Aimée.
Piet Kostelijk in zijn oudste auto met op de achterbank zijn kleindochters Philine (links) en Aimée. eigen foto

Piet Kostelijk uit Swifterbant krijgt veel duimpjes omhoog als hij in zijn oldtimers rijdt

Swifterbant

SWIFTERBANT - Hoe het zo gekomen is dat hij Peugeotverzamelaar is geworden? Piet Kostelijk (83) uit Swifterbant weet het eigenlijk niet precies. Net na aankomst in de polder, in 1969, begaf zijn Triumph Herald het. „Dat was maar wat lastig op de boerderij. Ik heb daarom in die tijd voor een courant model gekozen, een Peugeot 404. Later kocht mijn zoon een Peugeot 504 cabrio, een bijzonder model. Ik mocht er nauwelijks naar kijken. Toen heb ik er zelf ook zo eentje gekocht.”

Het was bijna twintig jaar geleden de start van een ongekende verzamelkoorts. Samen met zijn zoon heeft hij 13 auto’s en allerlei producten van Peugeot in bezit. Met het oudste voertuig, een Peugeot 601 uit 1934 is hij komend weekeinde present bij de Nationale Oldtimerdag in Lelystad. „Dat is de enige in Nederland. Er zijn er vijf van op de wereld.”

Gelijkstemden

Hij heeft al weer zin in die zondag. „Het is gezellig, je bent er onder gelijkgestemden. Ik rij er naartoe en als je in zo’n auto zit krijg je heel wat duimpjes omhoog onderweg. Er in rijden geeft een heel speciaal gevoel.”
Dat is, met drie versnelling en zonder stuurbekrachtiging, nog wel hard werken, meldt hij. „Hij rijdt wel 95, harder niet. Ik denk wel eens ‘zat er nog maar een versnelling bij’ dan zou het een stuk soepeler gaan.”

De Lelystadse Oldtimerdag is voor hem overigens niet het hoogtepunt van het jaar. Hij doet mee aan enkele rally’s en vooral naar de jaarlijkse Peugeotdag kan hij lang uitkijken. „Peugeotmensen zijn aardige mensen”, weet de oud-boer zeker. „Ik ken daar iedereen. Peugeot is een familiebedrijf en Thierry Peugeot spreek ik op die dagen bijna altijd. Sympathieke man hoor.” Vorig jaar was de bestemming Bordeaux. Dit jaar staat Praag op het programma.

Hooivorken en scheermesjes

Scheermesjes, hooivorken, koffiemolens, radio’s, Peugeot maakte heel wat meer dan auto’s. En Piet Kostelijk heeft er talloze voorbeelden van in huis staan. „Het is een hobby, gewoon leuk om te doen.” De auto’s staan in de schuur. „Het sleutelen, dat vinden we zelf leuk. Het zijn mooie modellen, betaalbaar ook.”

Dat ze niet altijd even praktisch zijn neemt hij op de koop toe. „Ik rij zelf in een Peugeot 406 Coupé. Daar zitten enorme deuren in. Je moet echt ruimte om de auto hebben, anders kom je er niet uit of in. De instap is ook enorm laag. Soms gaat mijn vrouw er met vriendinnen mee weg. Die lopen dan te mopperen.” Praktisch of niet, hij vindt zijn auto prachtig en rijdt er daarom lustig in verder.

Wensenlijstje

Als ware verzamelaar heeft hij natuurlijk nog wel een auto op zijn wensenlijstje staan. „Als ik mag kiezen, dan de Darl’mat, een raceauto van Peugeot. Maar ik heb geen zin om daar ontzettend veel voor te betalen. Je komt mensen tegen met twintig Bugatti’s in hun garage. Weet je wat die kosten? Ik heb er best wel geld voor over. Ik vind dit leuk om te doen, mijn zoon vindt het leuk en ik kan het geld toch niet meenemen. Maar je kunt het ook te gek maken.”

De auto van Piet Kostelijk is zondag 17 juni te zien tijdens de Nationale Oldtimerdag aan de kust bij Batavia-Stad in Lelystad.