Jaarvergadering Dorpsbelangen Swifterbant.
Jaarvergadering Dorpsbelangen Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Swifterbant: „Waarom windmolens vlakbij dorp terwijl we zo’n grote polder hebben?”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Windplan Blauw stond dinsdagavond op de agenda van de jaarvergadering van Dorpsbelangen Swifterbant. Conclusies werden er niet getrokken. Wel werd, net als in Biddinghuizen en Ketelhaven, de vraag gesteld: „Waarom krijgen we windmolens vlakbij het dorp terwijl we zo’n grote polder hebben?”

Dorpsbelangen Swifterbant worstelt met het onderwerp windmolens. De vereniging heeft enerzijds leden in het buitengebied, die rechtstreeks belang hebben bij Windplan Blauw. Anderzijds zijn er dorpsbewoners, die bang zijn voor overlast.

Het is lastig

„Het is lastig”, zo omschreef bestuurslid Sandra Nobel de worsteling van Dorpsbelangen, „Wij willen als bestuur een brede mening horen. Er zijn mensen die vóór windmolens zijn en er zijn mensen die tegen zijn. Wij hopen als bestuur het geluid uit het dorp goed te kunnen vertegenwoordigen.”

De vraag naar de mening van de aanwezigen leverde niet veel nieuwe gezichtspunten op. Het standpunt van Dorpsbelangen werd verwoord door oud-bestuurslid Petra Indrisie: „Wij zijn niet tegen windmolens, alleen tegen de vijf windmolens dichtbij het dorp.”

Handtekeningen

Sandra Nobel herinnerde eraan dat er vorig jaar 800 handtekeningen werden ingezameld tegen deze vijf windmolens. In het najaar bleek uit een enquête nog eens dat 56% van de inwoners de vijf windmolens vlakbij het dorp en in het Swifterbos niet ziet zitten.

In augustus maakte Windplan Blauw bekend dat vier van de vijf omstreden windmolens iets werden opgeschoven. Voor Dorpsbelangen was dat niet voldoende. Zij besloten in beroep te gaan. Die procedure loopt momenteel nog.

Dorp is gematigd

In de tussentijd betreurt het bestuur hoe alles gelopen is: „Volgens ons is het overgrote deel van het dorp gematigd. Met goed overleg vooraf hadden we veel meer kunnen bereiken dan wat er nu bereikt is.”

Maarten Schoone, voorzitter van de vereniging Swifterwint, riep zijn dorpsgenoten op om zich op te geven als vriend van Windplan Blauw. Hij kondigde aan dat de inwoners in de toekomst volop gelegenheid krijgen om financieel beter te worden van het windplan: „Zorg dat je er straks bij bent!”

Windplanblauw