Truus Sweringa en Peter van Bergen ondertekenden vorig jaar de intentieovereenkomst voor het MFC.
Truus Sweringa en Peter van Bergen ondertekenden vorig jaar de intentieovereenkomst voor het MFC. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Kosten MFC Swifterbant van 1,5 naar 3 miljoen euro: Niet overwogen om het af te blazen

Swifterbant

SWIFTERBANT - De bouw van het multifunctioneel centrum (MFC) in Swifterbant wordt veel duurder dan gepland. In plaats van 1,5 miljoen gaat het project de gemeente Dronten ruim 3 miljoen euro kosten. Ook de jaarlijkse exploitatiekosten vallen veel duurder uit. Toch heeft wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) geen moment overwogen om het project af te blazen.

Het MFC Swifterbant is een project van de gemeente Dronten samen met OFW, De Meerpaal, de bibliotheek en zorginstelling Coloriet. Behalve de multifunctionele ruimten komen er op de locatie van voormalig restaurant Het Kombuis ook 30 huurwoningen voor ouderen

Wethouder Van Bergen zegt dat het project ondanks alle tegenvallers moet doorgaan: „Omdat dit een hele belangrijke en geliefde voorziening voor Swifterbant is. Afblazen is geen moment een afweging geweest. Ook voor de inwoners van Swifterbant is dit al heel lang een gekoesterde wens.”

Budget verdubbelen

De afgelopen periode is het bestemmingsplan gewijzigd en is er door alle betrokkenen een plan van eisen opgesteld. Daarmee is architechtenbureau LKSVDD uit Enschede aan de slag gegaan. De berekeningen van die architect hebben er nu toe geleid dat B en W aan de gemeenteraad toestemming moet vragen om het budget te verdubbelen.

Er zijn volgens de wethouder drie redenen voor de financiële tegenvaller: de BTW kan niet worden teruggevraagd, de maatregelen voor duurzaamheid en ‘de explosief gestegen bouwkosten’. Het gebouw wordt gebouwd door OFW en na vijf jaar verkocht aan de gemeente. Ook dit leidt - buiten de verdubbeling van het bouwbudget - nog eens tot extra kosten: tegen de 100.000 euro per jaar.

Hoeksteen is geen optie

Oorspronkelijk was het plan om het MFC samen met de kerken te bouwen op de locatie van De Hoeksteen. Dit is niet doorgegaan vanwege de kosten. De wethouder heeft niet overwogen om die optie in de huidige situatie opnieuw te bestuderen.

„We hebben afscheid van het oude plan genomen omdat het niet paste binnen ons budget, maar ook niet binnen het budget van de kerken. Dat probleem voor de kerken zou nu alleen maar groter zijn geworden”, aldus Peter van Bergen.

1,5 jaar later dan gepland

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de bouw van het MFC in het eerste kwartaal van 2019 zou beginnen. „Maar dan moet er wel heel veel meezitten”, waarschuwde OFW-directeur Truus Sweringa vorig jaar al. Volgens de nieuwe planning begint de bouw in september 2020.

Peter van Bergen stelt dat de voorbereidingen veel meer tijd hebben gevergd dan was voorzien: „Het is niet zo dat dáárdoor de kosten 1,5 miljoen euro hoger uitvallen. Natuurlijk, ieder jaar dat je het eerder doet was het goedkoper geweest, maar we konden dit niet sneller doen. Je moet ook zorgvuldig zijn, anders kom je jezelf in het vervolgtraject tegen.”

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl