Ineke Mastenbroek
Ineke Mastenbroek Ā©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Plan MFC Swifterbant uitgekleed en ook duurder: ā€žBeetje doorpakken destijds had veel opgelostā€

Swifterbant

SWIFTERBANT - Alle discussies, ā€˜gedoeā€™ en uitstel rond het multifunctioneel centrum in Swifterbant hebben geleid tot een uitgekleed plan, dat nu ook nog eens veel duurder blijkt te zijn dan het oorspronkelijke plan. Dat schrijft Ineke Mastenbroek, die als voorzitter van stichting De Oeverwal tot 2017 de trekker was van het MFC.

Stichting De Oeverval heeft jarenlang geijverd voor een MFC op de locatie van kerkcentrum De Hoeksteen. Daarbij ging het om onder andere seniorenwoningen, zorgruimten, dagbesteding, dorpshuis, bibliotheek, kerk, vergaderzalen en op den duur een brede school.

In kannen en kruiken

In 2016 leek alles in kannen en kruiken, vooral toen de gemeenteraad 5 miljoen euro beschikbaar stelde om zĆØlf de woningen te bouwen. De Oeverwal en het college van B en W hadden al afspraken gemaakt met aannemer Bramer.

Voor dat laatste stak de gemeenteraad een stokje. Dat leidde tot uitstel. Omdat in de tussentijd de bouwkosten enorm waren gestegen, werd het voor de kerken in De Oeverwal onbetaalbaar. Zij trokken in juni 2017 de stekker uit het plan.

Dubbel zo duur

De gemeente en OFW laten nu zĆØlf een MFC en 30 sociale huurwoningen bouwen op de locatie van Het Kombuis. Vorige week werd bekend dat dit project door de verdere stijging van de bouwkosten 3 miljoen euro gaat kosten in plaats van de geplande 1,5 miljoen.

Ook werd bekend dat de bibliotheek waarschijnlijk blijft staan. Wethouder Peter van Bergen zei dat het oude plan met de kerken niet meer uit de kast wordt gehaald.

Goedkoper

ā€žHet plan van de Stichting de Oeverwal (niet alleen de kerken) was goedkoper en veelomvattender dan wat er nu komtā€, schrijft Ineke Mastenbroek op Facebook, ā€žNu moeten timmerclub en jongeren-onderkomen alsnog in de bibliotheek, die dan moet blijven staan. Daar was destijds geen denken aan. Huisvesting van jongeren en de timmerclub (en het toneel) moest De Oeverwal in de plannen meenemen.ā€

ā€žOok komen er nu alleen sociale huurwoningen en gĆ©Ć©n woningen in de categorie net daarbovenā€, vervolgt de oud-voorzitter, ā€žMaar bovenal blijft er een multifunctioneel kerkgebouw staan op een strategische plek in het dorp, waarvoor door leegloop naar mijn overtuiging uiteindelijk ook een oplossing moet komen. Tja, een beetje doorpakken destijds had veel opgelostā€¦ā€

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 10 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 11 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 11 uur geleden