De woning en de schuur aan de Klingenweg.
De woning en de schuur aan de Klingenweg. Google StreetView

Raad van State fluit gemeente Dronten terug: geen ‘burgerwoning’ naast boerderij Klingenweg

Swifterbant

SWIFTERBANT - De gemeente Dronten heeft in november ten onrechte een bedrijfswoning bij een boerderij aan de Klingenweg 3 in Swifterbant aangewezen als ‘burgerwoning’. De Raad van State heeft besloten dat het besluit moet worden teruggedraaid. De gemeente moet de proceskosten betalen.

De Klingenweg is een zijweg van de Visvijverweg, vlakbij de A6 en de IJsselmeerdijk. De bedrijfswoning bij het agrarisch bedrijf is al jaren gesplitst van het bedrijf en wordt gebruikt als zogenaamde ‘burgerwoning’. De bewoonster wil het huis verkopen en mede daarom wilde de gemeente de bestaande situatie vastleggen in het bestemmingsplan.

De boer ging in beroep bij de Raad van State. Hij wees erop dat in de woning ‘een aanvaardbaar woon- en leefklimaat’ niet verzekerd is. Vlak naast het huis heeft hij namelijk een schuur, waar uien wordt opgeslagen. Ook gebruikt hij het perceel voor de opslag van paardenmest en zogeheten ‘tarragrond’.

Geuroverlast

Het betekent dat de bewoner te maken krijgt met stof, rondwaaiende uienschillen, geuroverlast en veel verkeer. Bovendien wil de boer de werkzaamheden op het perceel in de toekomst uitbreiden.

De bewoonster zegt helemaal geen last te hebben van de activiteiten van het bedrijf. De Raad van State vindt echter dat de gemeente Dronten bij de voorbereiding van het besluit niet voldoende informatie heeft verzameld.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 2 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 2 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 3 uur geleden