Met vuurwerk werd gisteravond een bushalte in Swifterbant 'opgeblazen'.
Met vuurwerk werd gisteravond een bushalte in Swifterbant 'opgeblazen'. ©maartenheijenk.nl

Burgemeester heel nijdig over vernielzuchtige jeugd Swifterbant: „Dit zijn echt etterbakken”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Naar aanleiding van de vernielingen in Swifterbant van de afgelopen dagen kondigt burgemeester Jean Paul Gebben aan dat de boot aan is: „Ik ben echt heel nijdig. We gaan niet meer waarschuwen, we zijn er klaar mee.”

Gebben deed zijn uitspraken naar aanleiding van vragen van Trudy Stoker (VVD). Hij zei over de daders van de vernielingen: „Dit zijn echt etterbakken, het grenst aan crimineel gedrag."

De boot is aan

Op korte termijn wil hij meer politie, jongerenwerk en boa’s inzetten in het dorp: „De boot is echt aan. Wij willen een signaal uit laten gaan dat we dit echt niet accepteren.”

De burgemeester zegt desnoods over te gaan tot het uitdelen van boetes bij een ontbrekend achterlicht ‘of omdat ze verkeerde schoenen’ aan hebben. Hij gaat met de officier van justitie in overleg om preventief te kunnen fouilleren en samenscholingsverboden te kunnen instellen.

Oproep aan ouders

Jean Paul Gebben deed ook een oproep aan de ouders van de daders: „Want om drie of vier uur ’s nachts horen kinderen in bed te liggen. Beste ouders: het gaat ook om u. Er ligt een verantwoording bij u als ouders.”

Richting overige inwoners van het dorp deed hij eveneens een oproep: „Wij vragen u om ogen en oren van de politie te zijn. Zie je iets: maak foto’s en meld het, eventueel anoniem.”

Overleg opgeschort

Het overleg van de burgemeester met jongeren uit het dorp is voorlopig opgeschort: „Want wij willen niet de indruk wekken dat we dit soort gedrag belonen.” Siert Jan Lap (CDA) vond deze maatregel teleurstellend: „Daarmee helpt u het laatste kleine sprankeltje hoop om zeep.”

„Ik heb niet gezegd dat we het overleg om zeep helpen, ik heb het alleen opgeschort”, reageerde Jean Paul Gebben, „Ik wil niet het signaal afgeven dat wethouders en de burgemeester gezellig een patatje gaan eten met jongeren. Dan zie ik de koppen in de krant al voor me… Maar wij blijven via de jongerenwerkers wel degelijk in contact met welwillende jongeren.”

JOP

Voor de langere termijn noemde de burgemeester de komst van een Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) als mogelijkheid: „Dat functioneert in Biddinghuizen buitengewoon goed en het zou heel mooi zijn als we zoiets ook in Swifterbant kunnen realiseren.”

!