Geertje Verheijen stond ook op de kerstmarkt in Swifterbant.
Geertje Verheijen stond ook op de kerstmarkt in Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Odensehuis vraagt aandacht voor mensen met hersenfalen: „We kunnen niet achterover leunen”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Het Odensehuis Flevoland voor mensen met hersenfalen (waaronder dementie) heeft recentelijk afscheid genomen van een aantal trouwe ‘stamgasten’. Dat gebeurde deels door overlijden, deels doordat enkelen moesten worden opgenomen in een zorginstelling. Daarom is er tijdens de wekelijkse middagen in dorpshuis De Steiger weer ruimte voor nieuwe bezoekers.

Het Odensehuis is een initiatief van Geertje Verheijen uit Dronten. Ze startte drie jaar geleden aan de Sprengerlaan in Dronten en is na een aantal verhuizingen in De Steiger beland. Daar komt de groep iedere vrijdagmiddag om half twee bijeen. „Van hieruit maken we ook uitstapjes of zijn we actief met jeu de boules, sjoelen, schaken of ander hersenkrakers.”

Tijdens deze middagen geeft het Odensehuis ook de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek. „En vaak wordt deze middag gebruikt om afstand te nemen van de zorg door een middag ‘vrijaf’ te nemen. Het is fijn om even niet met dementie bezig te zijn”, weet Geertje, die beseft dat mantelzorgers een cruciale rol spelen bij het omgaan met mensen met hersenfalen.

Bibliotheek

Naast de wekelijkse bijeenkomst houdt het Odensehuis ook iedere dinsdagmiddag (14 uur) een open inloop in de bibliotheek in Swifterbant. „Je kunt hier terecht met vragen over hersenfalen en de gevolgen hiervan in de omgeving”, meldt de bibliotheek. Na de feestdagen gaat deze inloop op 7 januari weer van start.

In de bibliotheek zijn boeken aanwezig die antwoord kunnen geven op veel vragen, zegt Geertje Verheijen. Die kennis is belangrijk, omdat er meer dan 50 verschillende soorten hersenfalen bestaan, met allemaal verschillende symptomen: „De kennis van bijvoorbeeld een trauma is voor iedereen die ermee te maken krijgt van enorm belang. Door deze kennis kun je beter inspelen op een bepaald gedrag, zoals boosheid of verdriet.”

Activiteiten

Met plezier kijkt Geertje terug op de activiteiten van de afgelopen maanden. Zoals op de middag met huisarts Paul Kemps over dementie en euthanasie: „Daar werd duidelijk dat dit onderwerp nog steeds een moeilijk dilemma is. In een kleiner setting willen we daar nog een keer op terugkomen.”

Ook een middag met kinderen en ouderen in het kader van de kinderboekenweek maakte indruk. De afgelopen weken ging de groep naar een kerstconcert en een kaarsjesavond in de Orchideeën Hoeve.

Duofiets

Het Odensehuis is heel blij met de bijdrage van vijfduizend euro uit het culftuurfonds van de Rabobank. Doel is om daarvan uiteindelijk een duofiets te kopen. De firma Wevers heeft inmiddels aangeboden dat de fiets daar gestald kan worden. Er wordt nog gezocht naar een aantal ‘fietsmaatjes’ ter ondersteuning.

Geertje Verheijen hoopt dat het Odensehuis een pleisterplaats wordt voor mensen die in aanmerking zijn gekomen met hersenfalen of die zich willen oriënteren: „Op dit moment zijn er ruim 280.000 met de diagnose. Over 20 jaar zijn dat er ruim een half miljoen. Met het huidige beeld wat betreft zorg kunnen we niet achterover leunen!”

Informatie