Dodenherdenking in Swifterbant
Dodenherdenking in Swifterbant Kobi Jansingh

Aangepaste dodenherdenking in Swifterbant: twee minuten stilte voor de eigen woning

Swifterbant

SWIFTERBANT – De dodenherdenking op 4 mei gaat in Swifterbant, in verband de corona-epidemie in aangepaste vorm door. De organisatoren vragen inwoners om radio of tv aan te zetten en de landelijke herdenking op de Dam in Amsterdam te volgen. Op zes plaatsen in het dorp wordt, net voor acht uur, de Taptoe geblazen, waarna het de bedoeling is dat inwoners op balkon of in de deuropening gaan staan voor de twee minuten stilte.

Na die twee minuten stilte klinkt via de landelijke media het Wilhelmus en de organisatoren hopen dat inwoners meezingen.

Locoburgemeester Ton van Amerongen legt traditiegetrouw namens de gemeente een krans bij het oorlogsmonument. Daarbij is geen publiek toegankelijk en de locoburgemeester vertrekt direct na de kranslegging.

Halfstok

Tijdens eerdere edities werd de vlag aan het begin van de avond tot halfstok gehesen. Dit jaar gebeurt dat al om negen uur ’s morgens. Dit om inwoners actiever te herinneren aan dodenherdenking.

In Swifterbant spelen geloofsgemeenschappen, de sportvereniging, basisscholen, koren en muziekverenigingen altijd een belangrijke rol tijdens de herdenking. Dat gebeurt dit jaar, in het aangepaste programma, niet. Belangstellenden kunnen in de dagen na 4 mei bloemen leggen bij het oorlogsmonument aan De Greente.