Kranslegging in Swifterbant
Kranslegging in Swifterbant screenshot liveverslag Dorpsbelangen

Loco-burgemeester bij dodenherdenking Swifterbant: „Ook nu vechten voor het leven”

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Vrijheid vieren we met elkaar, ook als we slechts in gedachten bij elkaar mogen zijn.” Dat zei loco-burgemeester Ton van Amerongen vanavond bij de dodenherdenking in Swifterbant.

„Swifterbant heeft altijd in vrijheid mogen leven, beschermd door onze dijken”, aldus Van Amerongen, nadat hij samen met zijn echtgenote een krans had gelegd bij het monument aan De Greente, „Dat wil niet zeggen dat onze families geen dierbaren hebben verloren. Vandaag staan we stil bij het verlies van hen, die voor onze vrijheid hebben gestreden in de tweede wereldoorlog en bij vredesmissies in de 75 jaar die daarop volgden.”

Kwetsbaren

De loco-burgemeester noemde de dijken het symbool voor de Flevolandse bescherming: „Dijken beschermen ons wel tegen water, maar niet tegen het coronavirus. Door thuis te blijven, bouwen we nu een dijk om kwetsbaren in onze samenleving te beschermen.”

„Ook nu, in vredestijd, zijn er mensen aan het vechten voor hun leven van dat van anderen. Ik spreek diep respect uit voor hen die zich daar nu voor inzetten. Maar ook naar hen die door de maatregelen op te volgen ruimte geven om de zorg haar werk te laten doen."

,,Het virus beperkt ons in onze vrijheid die ons zo lief is. Het virus maakt ook dat wij ons meer dan ooit tot elkaar verbonden worden, verbondenheid op gepaste afstand.”

Dodenherdenking