Zwembad De Abelen in Swifterbant.
Zwembad De Abelen in Swifterbant. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

PvdA gaat geen nee verkopen aan zwembad Swifterbant: „Daar pas ik voor”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Een meerderheid van de gemeenteraad neigt naar de duurste opknap-variant voor zwembad De Alk in Biddinghuizen. De PvdA trapt op de rem. Fractievoorzitter Suzanne Stoop: „Het kan niet zo zijn dat we nu 2 miljoen uitgeven voor Biddinghuizen en straks na de coronaproblemen tegen Swifterbant zeggen: het geld is op. Dat kàn niet, daar pas ik voor.”

Waarom sprak de raad de afgelopen week wel over De Alk in Biddinghuizen en niet over De Abelen in Swifterbant? Omdat B en W vinden dat de zwembaden moeten worden gedragen door de bevolking. In Biddinghuizen is onder leiding van Dorpsbelangen gewerkt aan een concreet plan. Een subsidievoorstel bij de provincie werd afgewezen en daarop werd de wethouder door de raad aan het werk gezet om het plan zelf nader uit te werken.

Toen Suzanne Stoop het dinsdag steeds over Swifterbant had, was de reactie van wethouder Ton van Amerongen (VVD) dan ook simpel: „Ik heb opdracht van uw raad gekregen om met een plan te komen voor Biddinghuizen.”

Tweelingbaden

Suzanne Stoop nam er geen genoegen mee: „Ik kan het niet los zien van Swifterbant.” Zij vertelde dat er in Swifterbant wel degelijk wordt gewerkt aan plannen en suggereerde dat het misschien goedkoper is om beide zwembaden in één keer aan te pakken: „Want het zijn tweelingbaden.”

Van Amerongen verzekerde de PvdA dat hij tegenover plannen uit Swifterbant dezelfde grondhouding heeft als tegenover Biddinghuizen: „Maar ik zou het jammer vinden als we het ene zwembad vertragen om te wachten op de ideeën voor Swifterbant. Ik wil liever tempo maken.”

Verdubbelaar

De hele discussie baarde Barry Hoogezand (VVD) zorgen: „Er lijkt nu een verdubbelaar richting Swifterbant te gaan. Ik vond twee miljoen al een stevig bedrag en nu gaan we opeens vrij gemakkelijk richting 4 miljoen…”

Onder aanvoering van Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) leken de meeste raadsfracties genoegen te nemen met de toezegging van de wethouder over zijn ‘grondhouding’ tegenover Swifterbant.

Suzanne Stoop twijfelt nog. Zij overweegt de raad middels een motie een dwingende uitspraak te laten doen over het zwembad in Swifterbant.