Suzanne Stoop (PvdA)
Suzanne Stoop (PvdA) screenshot videonotulen

Swifterbant-zuid door bos gescheiden van het dorp: „Het wordt een apart dorpje”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Bij al het enthousiasme over de eerste schetsen voor Swifterbant-zuid, was er gisteravond ook een kanttekening van de PvdA. Het Swifterbos en de paardenweides liggen straks tussen het huidige dorp en de nieuwbouwwijk. „Het wordt een apart dorpje in een dorp”, vreest fractievoorzitter Suzanne Stoop.

Er zijn fiets- en wandelpaden getekend door het bos naar de nieuwe wijk. Het PvdA-raadslid ziet de bewoners echter niet bepakt en bezakt die lange wandeling maken. Zij denkt dat ze straks de auto pakken om hun boodschappen te doen. Daarom plaatst ze haar vraagtekens bij de Biddingweg als verbindingsweg tussen Zuid en het winkelcentrum. Ook de ChristenUnie heeft bedenkingen bij de ontsluiting via de Biddingweg.

Ideaal

Paul Gach (VVD) snapt daar niets van. Hij ziet in de Biddingweg juist de ideale verbinding met het winkelcentrum in het dorp: „Je rijdt via de Dronterringweg zo naar de Albert Heijn, zonder dat je door het dorp moet. Ideaal!”

„Als dat zo gevoeld wordt, prima”, reageerde Stoop, „Maar ik ben heel bang dat ze de rotonde niet driekwart nemen, maar rechtsaf gaan.” Ze voorspelt dat de inwoners van de nieuwbouwwijk hun inkopen in Dronten doen in plaats van in het eigen dorp.

Een hele opgave

Wethouder Roelof Siepel erkende dat het een hele opgave wordt om van Swifterbant en Swifterbant-zuid één geheel te maken: „We moeten de verbinding tussen de nieuwe wijk en de bestaande kern goed vorm geven.”

De wethouder beseft dat een weg door het bos tot weerstand gaat leiden. Maar als dat nodig mocht zijn, wil hij er naar kijken: „Daar lopen we niet voor weg.”

Swifterbant-zuid