De door Groosman gepubliceerde tekening.
De door Groosman gepubliceerde tekening.

Presentatie plan voor nieuwe kerk en appartementen in Swifterbant is ‘voorbarig’

Swifterbant

SWIFTERBANT - Architect Mark Siebers heeft een tekening gepubliceerd van een vernieuwd kerkgebouw op de plek van De Hoeksteen. In dit plan blijft een deel van de kerk staan en wordt een ander deel vervangen door appartementen. Volgens voorzitter Jan Oosterga van het College van Kerkrentmeesters is de architect nogal voorbarig door hiermee naar buiten te treden.

„Mark Siebers (architect en partner bij Groosman) heeft de architectenselectie van de nieuwe kerk voor de Protestantse Gemeenschap Swifterbant gewonnen met zijn ontwerp”, schrijft het architectenbureau uit Rotterdam.

Eerste schetsen

Jan Oosterga erkent dat de kerkenraad in overleg is met een projectontwikkelaar en dat er enkele architecten aan het werk zijn gezet om schetsen te maken. Hij voegt er meteen aan toe dat er binnen de protestantse en katholieke kerk in Swifterbant nog geen enkel besluit is genomen over de toekomst van het kerkgebouw.

Wel wordt er in Swifterbant in verband met het teruglopende kerkbezoek al een jaar of vijftien gestudeerd op de toekomst van De Hoeksteen. In eerste instantie zou de kerk onderdeel uitmaken van het nieuwe multifunctionele centrum. Toen die plannen mislukten, is de Protestantse Gemeente na verloop van tijd op zoek gegaan naar andere mogelijkheden.

Vijf opties

Oosterga vertelt dat er aanvankelijk vijf opties waren: niets doen, verduurzamen, halveren van de kerk, verkleinen in combinatie met appartementen of nieuwbouw op een andere locatie. Van die vijf lijken halveren en volledige nieuwbouw het minst haalbaar.

De voorzitter toont zich verrast dat Mark Siebers nu al een tekening naar buiten heeft gebracht. Hij zal de projectontwikkelaar tijdens het eerstvolgende overleg op 20 augustus om opheldering vragen.

Plannen De Hoeksteen