Ketelbrug
Ketelbrug ©maartenheijenk.nl

IJsselmeerdijk voldoet niet aan veiligheidsnorm: „Nog geen onveilige situatie”

Swifterbant

SWIFTERBANT - De IJsselmeerdijk voldoet volgens waterschap Zuiderzeeland niet aan de nieuwe strengere veiligheidsnorm. „Dat wil niet zeggen dat er op dit moment acuut een onveilige situatie is”, voegt het waterschap er meteen aan toe.

De dijk moet versterkt worden. „Op dit moment is nog niet precies te zeggen hoe groot de opgave is, maar een forse opgave is wel zeker”, schrijft het waterschap. De versterking gaat circa 8 jaar duren en wordt op gang gezet tijdens een inloop in het Waterschapshuis in Lelystad op donderdag 8 oktober (14 uur) en vrijdag 9 oktober (9 uur).

Vanaf de Ketelbrug

Het gaat om het dijkgedeelte over een lengte van 17,6 kilometer van de Ketelbrug bij Swifterbant tot aan de Houtribsluizen bij Lelystad. De dijk blijft daar op twee onderdelen ruim onder de veiligheidsnorm: „De steenbekleding en het asfalt aan de buitenzijde (waterkant) en de grasbekleding aan zowel de buitenzijde als de binnenzijde (polderkant) is niet sterk genoeg.”

Het waterschap weet nog niet precies wat er aan moet gebeuren: „We moeten sowieso de bekleding aanpakken, naar verwachting in combinatie met een dijkverhoging.”

Het is een landelijke eis dat een versterkte dijk voor de komende 50 jaar op orde moet zijn. Voor de IJsselmeerdijk betekent dit dat er rekening moet worden gehouden met een stijging van het waterpeil in het IJsselmeer met 30 centimeter.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 10 uur geleden