Zwerfvuilactie Swift'64 Voetbal.
Zwerfvuilactie Swift'64 Voetbal. eigen foto

Voetballers Swift’64 verzamelen zwerfvuil: „Belangrijk dat dit gedaan wordt”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Voetbalvereniging Swift’64 verdiende vroeger geld het ophalen van oud papier. Toen de blauwe container werd ingevoerd, ging de club PMD-zakken verspreiden. Nu deze zakken zijn vervangen voor containers, wordt er zwerfvuil ingezameld.

Eigen verslag Swift’64 Voetbal:

Leden van Swift’64 Voetbal gaan het dorp (coronaproof) door om zwerfvuil te verwijderen. Gewapend met grijpstokken en zakken gaan de senioren vrouwen en mannen vanaf 19 jaar, inclusief het bestuur, de rondslingerende resten te verwijderen.

Deze actie is een tegenprestatie naar de gemeente voor de jaarlijkse vergoeding uit de oud-papier-opbrengst. Dat heeft een lange geschiedenis van samenwerken, gemeenschapszin en het belang van afvalscheiding onderkennen. Ooit begonnen toen de gemeente de vereniging de mogelijkheid bood op vaste dagen oud papier op te halen in het dorp. Voor de vereniging betekende dat een welkome bron van inkomsten, voor de gemeente een eerste stap naar gescheiden inzameling van afval.

Jaar in jaar uit was de oudpapier-ophaaldag een begrip in het dorp. Met trekkers en grote karren werd het oudpapier in enorme stapels door tientallen vrijwilligers opgehaald. Het waren, weer of geen weer, op die zaterdagochtenden kleine feestjes van saamhorigheid voor de club en voor het dorp.

Later, sommigen zeggen nog steeds dat het spijtig is, werden de trekkers vervangen door vuilophaalwagens, waar de vrijwilligers de stapels papier rechtstreeks ingooiden. En nog weer later werden daar door de gemeente de blauwe papiercontainers aan toegevoegd. Eerst waren de vrijwilligers nodig om de containers in de hijsarm te hangen. En toen alleen nog om de containers klaar te zetten voor de grijparmen die door de chauffeur werden bediend. In perspectief van modernisering en wellicht veiligheid voor de vrijwilligers begrijpelijk. Maar het maakte het dorp een beetje leger. Zulke herhalende manifestaties van plezier, saamhorigheid en gemeenschapszin zijn belangrijk voor de leefbaarheid van een dorp. Het straalt uit: hier hoor ik!

Omdat de gemeente een deel van de opbrengst van het oudpapier als historische verworvenheid structureel aan de clubbegroting toevoegde is er gezocht naar alternatieven. Als tegenprestatie naar de gemeente en als signaal van saamhorigheid naar de club en het dorp.

Dat werd gevonden in de verspreiding van de PMD-zakken. En toen dat stopte, de volle PMD-zakken gingen niet meer aan de lantaarnpaal maar in containers, werd het ruimen van zwerfvuil opgepakt.

Swift’64 vindt het belangrijk dat dit gedaan wordt. En hoopt dit, naast de sport en wellicht in andere vormen, nog lang voor het dorp te kunnen doen.

Zwerfvuilactie Swift'64 Voetbal.
Zwerfvuilactie Swift'64 Voetbal.
Zwerfvuilactie Swift'64 Voetbal.
 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 18 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 19 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 20 uur geleden