Ap de Boer en Paul Kemps (midden) als actievoerders.
Ap de Boer en Paul Kemps (midden) als actievoerders. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Dorpsbelangen Swifterbant weigert voordracht van twee kandidaat-bestuursleden

Swifterbant

SWIFTERBANT - Met steun van elk tien leden, hebben Paul Kemps en Ap de Boer zich vorige week kandidaat gesteld als bestuurslid van de vereniging Dorpsbelangen Swifterbant. Hun kandidatuur is tijdens de digitale ledenvergadering niet in behandeling genomen. Kemps vindt dat een kwalijke zaak, bestuurslid Sandra Nobel onthoudt zich van commentaar.

Paul Kemps en Ap de Boer maken onderdeel uit van de actiegroep De Windbrekers. Kemps vindt dat Dorpsbelangen àlle inwoners van het dorp moet vertegenwoordigen en dus ook de tegenstanders van windenergie: „Het neigt nu te veel naar de windboeren.”

Interne kwestie

Paul Kemps vertelt over de gang van zaken tijdens de digitale vergadering van vorige week: „Er is door het bestuur tegen ons gezegd: dat gaan we niet doen, we gaan ook niet stemmen. Het betekent dat 22 leden worden uitgesloten. Dat is niet de juiste manier waarop je een club bestuurt.”

Het zittende bestuur wil niet reageren op de vraag waarom er niet gestemd kon worden over Kemps en De Boer. Bestuurslid Sandra Nobel vraagt voorzichtig om te gaan met publiciteit over deze kwestie: „Verder wil ik er niets over kwijt, omdat het over mensen gaat. Dit is een interne zaak.”

Gematigde koers

Ap de Boer is tot 2016 zes jaar voorzitter geweest van Dorpsbelangen Swifterbant. Dat was een roerige periode. De laatste jaren is de vereniging in rustiger vaarwater gekomen. Toch leven er in het dorp enkele heikele kwesties, zoals Windplan Blauw en nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid. Dorpsbelangen vaart in die beide dossiers een gematigde koers. Het lijkt er sterk op dat het bestuur de meer uitgesproken De Boer en Kemps geen podium wil geven.

Kemps herinnert eraan dat vorig jaar 1.300 dorpsbewoners hun handtekening hebben gezet onder een petitie tegen de dichtstbijzijnde windmolens: „Het is héél slecht om die te negeren.” Hij wijst erop dat Dorpsbelangen zelf in eerste instantie ook 500 handtekeningen had verzameld: „Maar vervolgens zijn ze als een blad aan een boom omgedraaid.” Hij noemt de lobby vanuit Windplan Blauw als mogelijke oorzaak.

Verborgen gehouden

Het kandidaat-bestuurslid maakt zich zorgen over hoe er met de belangen van de dorpsbevolking wordt omgegaan. Hij verwijt dat vooral de provinciale en gemeentelijke politiek en de windboeren: „Die hebben tien jaar lang verborgen gehouden wat er staat te gebeuren. Ze hebben het dorp pas geïnformeerd toen het al besloten was.”

„Het RIVM zegt dat 9% van Swifterbant er ernstige hinder van gaat krijgen”, vervolgt Kemps, „Ik zeg: bij twijfel niet inhalen. Oftewel: onderzoek het! Maar dat gebeurt niet en daar stoor ik me aan.” De actievoerder plaatst vraagtekens bij het toekomstige rendement en de locatie van de windmolens: „En als er nou geen alternatieven waren… Maar er is plek zat!”

Applaudiseren

In die discussie ziet hij een belangrijke rol voor Dorpsbelangen: „Tot nu toe beperken zij zich tot applaudisseren en het buitensluiten van tegenstanders. Dorpsbelangen moet het belang van iedereen in dit dorp vertegenwoordigen. Dat doe je niet als je zit toe te kijken hoe straks mensen schade ondervinden.”

Doordat de ledenvergadering vorige week online werd gehouden, was er geen officiële bestuursverkiezing. Het bestuur beloofde dat er alsnog een ‘fysieke vergadering’ komt zodra de coronamaatregelen worden versoepeld. Paul Kemps kondigt aan dat hij en Ap de Boer zich op dat moment opnieuw verkiesbaar stellen.

Windplanblauw

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 2 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 2 uur geleden