Spijt of niet: akkerbouwer uit Swifterbant mòet meewerken aan Windplan Blauw

Swifterbant

LELYSTAD - De civiele rechter in Lelystad heeft bepaald dat een akkerbouwer uit Swifterbant grond moet afstaan voor een windturbine. De boer had enkele jaren geleden zijn handtekening gezet onder een ‘vaststellingsovereenkomst’, maar heeft nu spijt.

Swifterwint, de initiatiefnemer van Windplan Blauw, had een kort geding aangespannen tegen de akkerbouwer. Zij willen dat hij zich aan de oorspronkelijke afspraken houdt. Naar verluidt betreft het Peter van Dorsser aan de Visvijverweg, die eerder procedeerde tegen de komst van het ‘Polendorp’ in zijn nabijheid.

Gezondheid

De boer had tegenover de rechtbank gezegd dat Swifterwint haar afspraken niet is nagekomen. Er zouden meer en grotere windmolens komen dan afgesproken en ze komen dichter bij zijn woning. Hij vreest dat zijn gezondheid en leefomgeving ernstig worden aangetast.

Swifterwint wil starten met de bouw en vroeg de rechter om de akkerbouwer te dwingen de notariële akten te ondertekenen. De rechtbank heeft geconcludeerd dat de akkerbouwer inderdaad moet meewerken. Binnen 24 uur moet hij zijn handtekening zetten onder de vestiging van het opstalrecht en erfdienstbaarheden.

Rechtbank

Windplanblauw