Het onderstation bij Zeewolde.
Het onderstation bij Zeewolde. eigen foto Hitachi

Bouw van ‘meterkast’ aan Rivierduinweg: „Alleen een beetje groter dan bij u thuis”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Eric van Niekerk van de firma Hitachi probeerde bezorgde inwoners van Swifterbant gerust te stellen. Aan de Rivierduinweg 4 wordt een transformatorhuis, ofwel een onderstation, gebouwd. „In plat Nederlands wil het niets anders zeggen dan een grote meterkast. Alleen een beetje groter dan bij u thuis.”

Hitachi is één van de hoofdaannemers van Windplan Blauw. Het bedrijf legt de komende maanden de kabels aan langs de Visvijverweg naar de Máximacentrale bij Lelystad. Daarnaast levert het bedrijf het 150.000 volts onderstation. „Het is in feite de stekker naar het openbare net”, aldus Van Niekerk.

Hoe dat station er precies uit komt te zijn, kon Van Niekerk vorige week tijdens een infoavond nog niet zeggen. Wel vertelde hij dat het eenzelfde type wordt als is gebouwd voor windmolenpark De Zuidlob bij Zeewolde (zie foto). De bouw van het station aan de Rivierduinweg begint in mei volgend jaar en moet in december klaar zijn.

Weinig hinder

Volgens Hitachi gaat de omgeving weinig merken van de bouw. Hij verwacht  met zo’n dertig vrachtwagenladingen te kunnen volstaan. Wel gaan met name de bewoners van de Visvijverweg de aanleg van de kabels merken.

Eric van Niekerk riep de aanwezigen op om bij het onderstation te kijken zodra daartoe de mogelijkheid is: „Pak die kans, want zodra er spanning op staat is het verboden gebied.”

Onbemand

Het wordt een onbemand station: „Er is ook geen voorziening als toilet of keuken. In principe komt er nooit iemand. Hooguit één keer per jaar om te controleren of alles nog keurig netjes schoon en droog is en om eventueel testen uit te voeren.”

Op de vraag hoeveel geluid het onderstation maakt, antwoordde hij: „Evenveel als uw vaatwasser thuis.”

Windplanblauw

.


Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 1 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 2 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 2 uur geleden