Geen station Swifterbant aan Lelylijn, misschien wel tunnel en recreatieve halte

Swifterbant

SWIFTERBANT - In de Noordoostpolder en de noordelijke provincies wordt druk gelobbyd voor de aanleg van de Lelylijn. Mocht die spoorlijn er komen, dan ligt een station bij Swifterbant niet voor de hand. Wel wordt er gesproken over het vervangen van de Ketelbrug door een tunnel en over een toeristische halte Swifterbant/Ketelmeer.

De Lelylijn gaat volgens de plannen van Lelystad via Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen. De plannen worden de laatste tijd steeds serieuzer. Zo staat de spoorlijn in de verkiezingsprogramma’s van zeven landelijke partijen. Een tegenvaller is dat het project is afgevallen voor een bijdrage uit het nieuwe Nationaal Groeifonds van het kabinet.

Tunnel

Waar de lijn precies moet lopen, is nog onduidelijk. Wel heeft bureau Movares vijftien jaar geleden een trajectstudie geschreven over wat toen nog de Zuiderzeelijn heette. In die studie werd gesproken over een spoorbrug over het Ketelmeer.

De initiatiefgroep Lelylijn vindt zo’n spoorbrug achterhaald, ook al omdat er steeds meer autoverkeer over de Ketelbrug gaat. Zij pleiten voor een tunnel. Als die bijtijds de grond in gaat, kan ook het natuurgebied Kamperhoek en Ketelbos worden gespaard.

Toerisme

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft de Tweede Kamer in november een haalbaarheidsonderzoek over de Lelylijn gestuurd, geschreven door Studio Bereikbaar uit Rotterdam. In dat rapport wordt gesproken over een toeristische halte bij Swifterbant.

De onderzoekers relativeren het belang van de Lelylijn voor recreatie en toerisme: „Toerisme lijkt niet al te gevoelig voor reistijdwinst. De belevingsfactor staat voorop in de keuze voor een locatie.”

OV-hubs

Het onderzoek stelt dat Lelystad, Emmeloord, Heerenveen en Drachten waarschijnlijk een station krijgen als de Lelylijn er komt, maar dat deze plaatsen weinig toeristische potentie hebben. Ook liggen ze nogal ver van toeristische kerngebieden. Daarom wordt er in het rapport gesproken over ‘toeristische OV-hubs’.

Letterlijk: „Een kans bij aanleg van de Lelylijn is om elders aan de lijn een toeristische hub toe te voegen. Hier kan gedacht worden aan de combinatie van een recreatiepark, halte en horeca gericht op de OV-reiziger.” Eén van de genoemde locaties is Swifterbant en het Ketelmeer. Zo’n extra toeristische haltes zou ook kunnen bij Lemmer, het Kuinderbos, Beetsterzwaag of Nienoord.

Lelylijn

!