Ondernemers Swifterbant fel tegen plannen Biddingweg: „Je krijgt geheid ongelukken”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Als het aan de gemeente Dronten ligt, wordt de Biddingweg de belangrijkste ontsluitingsweg voor de nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid. De weg gaat naar 50 kilometer, wordt smaller en krijgt een verhoogde middenstrook. Ondernemers in Swifterbant zien dat niet zitten. „Het pàst niet”, klaagt akkerbouwer Simone ten Cate, „Je krijgt geheid ongelukken.”

Het weggedeelte bij Swifterbant is enkele jaren geleden door de provincie overgedragen aan de gemeente. Dat maakt de weg vrij om er een 50-kilometerweg van te maken. De Biddingweg moet de belangrijkste verbinding worden tussen Swifterbant-zuid en het centrum van het dorp.

De aanwonenden aan de Biddingweg en een aantal grote ondernemers uit het dorp zien dat helemaal niet zitten. „De gemeente doet alsof het om een boertje en een loonwerker gaat, maar het is een hele grote lijst met ondernemers”, legt Simone ten Cate uit, „Daar zitten best grote bedrijven bij. De gemeente houdt daar helemaal geen rekening mee.”

Belangrijke route

Wat zijn de belangrijkste bezwaren? De woordvoerster vertelt dat er veel vrachtverkeer en agrarisch verkeer over de Biddingweg gaat: „Het is de belangrijkste route tussen de Noordoostpolder en Biddinghuizen en wij vinden dat het een veilige route moet blijven.”

Aanpassen naar 50 kilometer betekent automatisch dat de weg smaller moet worden, anders gaan veel automobilisten te hard rijden. Eigenlijk eisen de ondernemers dat er niets aan de weg verandert, dat het 80 kilometer blijft en dat de structuur hetzelfde blijft.

Heftige ongelukken

Een versmalling is in de ogen van de ondernemers onmogelijk. Ze wijzen erop dat er machines rijden van 4 meter breed. „Als je er met een aardappelrooier van 3,5 meter breed rijdt, je komt een vrachtwagen tegen en niemand kan uitwijken, dan gaat dat geheid ongelukken opleveren. Dat is al vervelend als het materiële schade oplevert, maar wat als daardoor heftige ongelukken gecreëerd worden?”

Simone ten Cate vertelt dat er in de oogsttijd alleen bij haar bedrijf soms al honderd verkeersbewegingen op een dag zijn: „ Als je dan de weg versmalt, is dat dan een veilige situatie? Ik denk dat ze totaal geen beeld hebben van hoe het hier aan toe gaat.”

Kapotrijden

Ook hebben ze bezwaren tegen de geplande versmalling bij de oversteekplek naar het Swifterpark. Deze is volgens Ten Cate te smal voor de meeste landbouwmachines: „Die rijden straks de hele oversteek verrot. Het pàst gewoon niet. Kijk maar naar de rotondes boven bij het spoor, daar worden ook alle blokken er afgereden. Het is te krap en dat leidt tot hoge onderhoudskosten, want alles wordt kapotgereden.”

De geplande bomenrij langs de Biddingweg is de ondernemers eveneens een doorn in het oog. „De man van de gemeente vindt dat onzin, maar wij ondervinden er straks dagelijks hinder van in ons werk. Als jij met een 3,5 meter brede machine over de weg rijdt, dan heb je gewoon last van die bomen.”

Alternatieven

De bedrijven benadrukken dat ze beslist niet tegen de bouw van Swifterbant-zuid zijn en dat ze de ontwikkeling van het dorp niet willen tegenhouden: „Want dat is hartstikke fijn.” Wel wijzen ze op alle alternatieven die zijn ingediend voor de ontsluiting van de nieuwbouwwijk: „Daar zijn allerlei ideeën over en daar willen we heel graag over in gesprek met de gemeente.”

De ondernemers hebben inmiddels een aantal keren gesproken met de gemeente. „Daar zeggen ze dat het belang van de nieuwbouwwijk voorop staat. Wij zijn het daar als ondernemers niet mee eens, wij moeten hier ons brood verdienen.”

Op 11 maart spreekt de gemeenteraad over het bestemmingsplan voor Swifterbant-zuid. Vanaf dat moment zijn de plannen waarschijnlijk in beton gegoten. Dat is voor de ondernemers reden om nu een brief naar het gemeentebestuur te sturen. „Want wij maken ons ernstig zorgen.”

Swifterbant-zuid

Biddingweg

.