Afbeelding
eigen foto

Geert Dijkstra en Joop van der Veen vinden eerste kievitsei in Rivierduingebied

Swifterbant

SWIFTERBANT - Geert Dijkstra en Joop van der Veen vonden zaterdag de eerste twee kievitseieren van het seizoen in het Rivierduingebied bij Swifterbant. Voor Geert Dijkstra is dit al een traditie geworden. Hij is al jaren betrokken bij het vinden van de eerste eieren. De eieren werden gevonden op het land van de familie Bosma aan de Klokbekerweg.

,,Vanaf nu kan het werk van de nestbeschermers beginnen. Regelmatig het land in om de nesten die gevonden worden te markeren en zo in overleg met de eigenaren de nesten te beschermen tijdens de eventuele werkzaamheden die op het land moeten gebeuren”, aldus Bokke Haanstra van de natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied.

Plasdrasgebieden

De meeste boeren waar de nesten worden gevonden zijn lid van de coöperatie: ,,Zij zetten zich samen met de vrijwilligers in voor behoud van de natuur in het gebied. Zo zijn er twee plasdrasgebieden aangelegd. De eerste eieren zijn ook gevonden in de buurt van deze plasdrasgebieden.”

Een plasdrasgebied is een gebied van ongeveer een hectare, dat kunstmatig nat gehouden wordt en zo een bron van voedsel wordt voor de vogels. Dit is een initiatief om de weidevogelstand in Flevoland in stand te houden.