Eline Antonides
Eline Antonides ©maartenheijenk.nl

Eline wil boeren en burgers bij elkaar brengen: „Altijd negatief, altijd beladen”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Minder afstand tussen boeren enerzijds en burgers anderzijds. Dat is de missie van Eline Antonides. Het farmfoodfestival, dat zaterdag werd gehouden in de omgeving van Dronten, vormde een poging om begrip te creëren.

„We willen de consument slash burger laten zien dat we hele mooie en eerlijke producten telen. En dat we niet alleen maar zorgen voor een CO2-overschot of stikstofproblemen. Wij zorgen voor het eten in deze wereld”, vertelt Antonides op haar gemengde bedrijf aan de Tarpanweg bij Swifterbant.

Ik stoor me eraan

Merkt ze die afstand ook in de agrarische omgeving van Swifterbant? „Hier valt het denk ik nog wel mee”, erkent Eline, „Maar op social media stoor ik me er aan. Ik geef les op de hogere landbouwschool en bevind me vooral in de agrarische sector. Dan hebben we het erover wat de burger van ons vindt en wat de overheid van ons vindt. Dat is altijd negatief, altijd beladen.”

„Ook in kleine kring, als er geen agrarische mensen bij zijn, moet ik elke keer uitleggen dat wij niet het hoofdprobleem of de hoofdveroorzaker van het stikstofoverschot zijn”, legt ze uit, „Dat zit me dwars, dat is emotie.” 

Coronasteun

Ook als het gaat om coronasteun, zit de agrarische sector volgens Eline Antonides in het verdomhoekje. „Wij krijgen geen staatssteun en we hebben wel degelijk schade. Producten worden heel slecht afgenomen, onder andere omdat de restaurants niet geopend zijn. De grote afnemers zijn heel afwachtend en terughoudend.”

Bij welke producten merkt ze dat? „Bij de uien, de aardappelen, maar ook de melk”, antwoordt ze, „Daar mag best wat meer aandacht voor zijn.”

„Het is goed dat zelfstandige ondernemers gesteund worden, hartstikke mooi dat dat gebeurt. We merken dat in het dorp de winkeliers, de restaurants allemaal een tegemoetkoming krijgen. En wij krijgen he-le-maal niks. Dat is jammer. Als boer sta je op een bepaalde manier toch altijd een beetje op achterstand.”

Een feestje

Het farmfoodfestival van zaterdag diende beide ergernissen van Eline Antoindes: burgers kwamen bij agrariërs op bezoek èn het vormde een bron van inkomsten in de coronacrisis. Daarom was het ondanks het achterliggende chagrijn toch vooral een feestje aan de Tarpanweg. 

Eline Antonides genoot er met volle teugen van: „Maar tegelijkertijd mag je er in je artikel best het accent op leggen dat de consumenten soms negatief naar de boeren kijken.”

!