Nog niet volop in bloei.
Nog niet volop in bloei. ©maartenheijenk.nl

Zonnige dag leidt tot drukte op tulpenroute. Alleen... er zijn nog geen tulpen

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Mensen wat een aanfluiting!” roept een bezoekster van de tulpenroute in een e-mail aan DeDrontenaar.nl. Het koude weer van de afgelopen weken kan de organiserende stichting Tulpenroute Flevoland echter moeilijk verweten worden. En de informatie op de website van de Tulpenroute is duidelijk: „Op dit moment staat slechts 5% van de velden in bloei.”

Toch trekken velen er tijdens deze zonnige zondag op uit om de tulpenvelden te bekijken. Aan de Visvijverweg is het op de parkeerplaats bij de start van de wandelroute een komen en gaan. De meeste bezoekers zijn zich ervan bewust dat ze weinig tulpen gaan zien. Een enkeling is boos, zoals de mevrouw van de e-mail.

Groei blijft achter

De vrijwilligers van de tulpenroute meldden bijna twee weken geleden al, dat de groei van de tulpen achterblijft ten opzichte van andere jaren: „Dit komt mede door de strenge vorst deze winter en de koude temperaturen van de afgelopen weken. Daarnaast is het zo dat Flevolandse akkers voornamelijk uit (koude) klei bestaan. Dit in combinatie met de frisse wind die hier waait, maakt dat de temperatuur vaak iets lager ligt dan elders in het land.”

„We verwachten dat de velden pas vanaf vrijdag 16 april in bloei beginnen te komen”, zei Mariska van Diepenbeek toen. Het begin is er inderdaad, maar met uitzondering van de velden onder plastic duurt het nog even voordat de tulpen vol in bloei staan.


De parkeerplaats aan de Visvijverweg. - ©maartenheijenk.nl


De wandelroute bij Swifterbant. - ©maartenheijenk.nl