Busstation Swifterbant.
Busstation Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Dorpen in actie tegen bezuinigingen OV: „Het is ontzettend belangrijk”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Dorpsbelangen Biddinghuizen is gestart met het verzamelen van reacties op de kaalslag in het openbaar vervoer. Dorpsbelangen Swifterbant gaat een stapje verder en heeft een petitie online gezet. „Het is voor ons van levensbelang”, zegt Sandra Nobel vanuit Swifterbant.

Door corona zijn er minder reizigers in het openbaar vervoer. Het Rijk vraagt om bezuinigingen en in Flevoland ligt nu een plan om vooral in de gemeente Dronten buslijnen te schrappen of te versoberen.

Mooi en leefbaar

„Wij zijn al een jaar heel druk bezig met een visie voor Swifterbant. We weten hoe de bewoners Swifterbant zo mooi en zo leefbaar mogelijk willen houden”, legt Sandra Nobel uit, „Eén van de dingen die daaruit echt naar boven komt, is de bereikbaarheid van Swifterbant. Dan hebben we het over bereikbaarheid in de meest brede zin van het woord. En daar hoort openbaar vervoer ook bij.”

„We zijn een dorpje dat ver ligt van alle plaatsen waar ‘het’ gebeurt en waar de faciliteiten zijn die we nodig hebben”, aldus Nobel, „Er zijn ontzettend veel mensen die geen auto hebben. Voor die mensen is het openbaar vervoer ontzettend belangrijk.” 

Ze wijst in dat verband op inwoners die zorg nodig hebben, op ouderen, op scholieren en op studenten. Dorpsbelangen Swifterbant plaatst bovendien vraagtekens bij tellingen van aantallen passagiers in coronatijd.

Naar de provincie

De resultaten van de petitie gaan uiteindelijk naar de provincie Flevoland. „We hebben ook contact gehad met Biddinghuizen. Die gaan iets vergelijkbaars opstarten en als ik me niet vergis start ook Dronten een actie.”

Kaalslag OV

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 10 uur geleden