De geluidsoverlast van de firma Ten Cate (rechts) blijft een heikel punt.
De geluidsoverlast van de firma Ten Cate (rechts) blijft een heikel punt. Kaartje PvdA

Handjeklap tussen gemeente en akkerbouwer over grondwaterpomp bij Swifterbant-zuid

Swifterbant

SWIFTERBANT - De gemeente Dronten is in gesprek met akkerbouwer Ten Cate aan de Biddingweg over diens grondwaterpomp, die zorgt voor herrie op de locatie waar nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid moet verrijzen. Wethouder Roelof Siepel sluit niet uit dat de gemeente meebetaalt aan een oplossing.

Een mogelijke oplossing voor de problemen voor de nieuwe wijk is ook de verhuizing van de paardenweides. Deze zijn nu gepland tussen het Swifterbos en de nieuwe wijk. Misschien kunnen ze in de nieuwe plannen een buffer vormen tussen de boerderijen aan de Biddingweg en de wijk.

Biddingweg 11 en 13

De gemeenteraad praatte vanavond over het plan van aanpak, dat in december moet leiden tot een bestemmingsplan voor Swifterbant-zuid. Dat bestemmingsplan had in april al vastgesteld moeten worden. Toen ging het mis omdat op het laatste moment bleek dat Biddingweg 11 nogal wat geluid veroorzaakt en omdat er bij Biddingweg 13 een nieuwe stal komt.

Doordat het bestemmingsplan in april niet werd vastgesteld, verliep de claim van de gemeente op de grond. Het betekent dat bijvoorbeeld een projectontwikkelaar of speculant de grond kan kopen.

Toch is de gemeente volgens wethouder Roelof Siepel de regie niet kwijtgeraakt: „Als we de grond niet zelf kopen, hoeven we nog niet lijdzaam toe te zien.” Hij wees erop dat de gemeenteraad de kaders voor de wijk vaststelt en dat ook een projectontwikkelaar zich daaraan moet houden.

Grondpolitiek

De gemeente Dronten heeft nog geen beslissing genomen of ze die grond zelf wil kopen en ontwikkelen of dat een commerciële partij dit mag doen. Over die grondpolitiek wilde wethouder Siepel vanavond wel wat vertellen, maar alleen achter gesloten deuren. Dit vanwege de onderhandelingspositie van de gemeente. Na afloop van het openbare deel ging de vergadering dan ook in besloten kring verder.

Toen het publiek nog kon meekijken, vertelde de wethouder dat een verhuizing van de paardenweides heel misschien kan leiden tot een oplossing van de problematiek rond de boerderijen aan de Biddingweg. Voorlopig gaat hij echter uit van de bestaande tekeningen. Moet er toch iets met de paardenweides gebeuren, dan nemen B en W alleen een beslissing samen met de raad.

Er niet gerust op

Diverse raadsleden zijn niet gerust over de oplossing van de geluidsproblemen. Paul Vermast (GroenLinks) en Suzanne Stoop (PvdA) vrezen geluidswallen die langs snelwegen in Amsterdam niet misstaan, maar in het polderlandschap wel. Wethouder Siepel probeerde hen gerust te stellen. Volgens hem verlopen de gesprekken met de agrariërs in constructieve sfeer.

De raad drong verder aan op snelheid. Dinand Ekkel (CDA) en Suzanne Stoop zijn niet onder de indruk van de voortvarendheid waarmee B en W de zaken aanpakken. „U zegt precies hetzelfde als twee maanden geleden”, klaagde het PvdA-raadslid.

Gaat het lukken?

Paul Vermast van GroenLinks vroeg of het in Swifterbant-zuid sowieso wel lukt om een wijk te realiseren: „Is het voorstelbaar dat we aan het eind zeggen: het is een fantastische plek, maar het gaat daar niet lukken?”

Roelof Siepel probeerde hem gerust te stellen: „Er is geen enkele indicatie dat u bezorgd moet zijn dat we het op deze locatie niet redden. Er zijn heel veel mogelijkheden om hier een plan van te maken, waarover iedereen enthousiast is. Een wijk met goede woon- en leefomstandigheden voor de bewoners.”

Swifterbant-zuid

Afbeelding
Andy Snijdt Hout | Wat is dit toch een leuk feest 6 uur geleden
Afbeelding
Wat is er zondag te doen? Darttoernooi, Igor Popov, Wereldlichtjesdag 6 uur geleden
Afbeelding
Polderleven in Beeld | De torens van Dronten 7 uur geleden