Wethouder Irene Korting en Sandra Nobel van Dorpsbelangen.
Wethouder Irene Korting en Sandra Nobel van Dorpsbelangen. eigen foto gemeente Dronten

Dorpsvisie kanteling voor Swifterbant: „Hup, schouders eronder en aan de slag”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Wethouder Irene Korting noemt de dorpsvisie van Swifterbant een ‘kanteling’: „Natuurlijk zijn er in het verleden dingen gebeurd. Ik merk echter dat het dorp zegt: we kunnen mopperen, maar we kunnen ook vooruit gaan. Ik merk een instelling van positief verder gaan. Ik ben ervan overtuigd dat 80% van de inwoners zegt: hup, schouders eronder en aan de slag met elkaar!”

Anderhalf jaar heeft een groep inwoners van Swifterbant gewerkt aan een dorpsvisie. Aanleiding was de Lidl-supermarkt in Dronten-west, die ondanks de bezwaren uit Swifterbant toch doorging. Vervolgens werd een enquête door ruim 600 inwoners ingevuld en na een aantal bijeenkomsten ligt er nu een visie, die ook al is overgenomen door B en W.

Geen grote verschillen

„Ik ben ontzettend blij dat we deze kans hebben gekregen”, zegt Sandra Nobel van de vereniging Dorpsbelangen. Zij constateert dat de inwoners die aan de visie werkten allemaal redelijk dezelfde dingen voor ogen hadden: „Er zijn geen grote verschillen in het dorp.”

„Het verrassende is eigenlijk dat er geen hele grote verrassingen zijn”, lacht Nobel, „Het verraste mij dat we allemaal op een hele positieve lijn zaten. Natuurlijk waren er op- en aanmerkingen over zaken die in het verleden niet goed zijn gegaan. Maar iedereen was positief, toekomstgericht: dit is wat we graag willen.”

Toekomstige ontwikkelingen

De dorpsvisie is een checklist voor toekomstige ontwikkelingen. Inwoners willen nieuwbouw voor met name ouderen en jongeren. Tegelijkertijd willen ze het dorpse en groene karakter behouden. Op het gebied van voorzieningen worden vooral een sporthal, een jongerenontmoetingsplaats en een bruisend winkelcentrum genoemd.

Sandra Nobel: „We zien dat iedereen heel realistisch is. Je voelt het in het dorp: er knalt positivisme uit, er zijn dingen aan de gang, er gebeuren dingen. Iedereen is heel blij dat we dit opgepakt hebben. Daar krijgen we ontzettend veel complimenten over.”

Superblij en trots

Wethouder Korting is ook inwoner van Swifterbant. Zij herkent die positiviteit: „Heel veel inwoners van Swifterbant zijn superblij en trots dat ze hier wonen. Al het groen om je heen, het ligt supercentraal, voorzieningen, je hebt water dichtbij, je kunt alle kanten op. Die kwaliteiten moeten we vieren. Ik denk dat we erg trots mogen zijn op ons dorp en dat we dat moeten uitstralen.”

De wethouder belooft dat ze de visie serieus neemt: „Als we nieuwe beleidsontwikkeling in gang gaan zetten pakken we deze dorpsvisie erbij. Het is een soort checklist waar alle ontwikkelingen en toekomstige plannen aan getoetst kunnen worden.”

Dorpsvisie

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 18 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 19 uur geleden