Een 'artist impression' van de zonnepanelen op het dijktalud langs de A6 bij Swifterbant.
Een 'artist impression' van de zonnepanelen op het dijktalud langs de A6 bij Swifterbant. Stuurgroep

Waterschap kijkt naar zonnepanelen op dijk: „Maar waterveiligheid staat voorop”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Samen met gemeenten, provincie en waterschap kijkt Rijkswaterstaat momenteel naar mogelijkheden voor zonnepanelen op de dijk langs de snelweg A6. Diezelfde dijk moet de komende jaren versterkt te worden. Waterschap Zuiderzeeland ziet kansen voor zonnepanelen, maar benadrukt dat de waterveiligheid voorop staat.

Een stuurgroep met daarin ook de gemeente Dronten en het waterschap heeft een voorlopig plan gemaakt voor zonnepanelen langs de A6. Daarbij gaat het om het gedeelte van de snelweg op het grondgebied van de gemeenten Lelystad en Dronten.

Op het dijktalud

Voor het deel tussen de afslag Lelystad-noord en de Ketelbrug kwam de stuurgroep tot de conclusie  dat de middenberm te smal is voor zonnepanelen. Wel zien zij op het grondgebied van de gemeente Dronten mogelijkheden voor zonnepanelen op het onderste deel van het dijktalud.

Gevraagd naar de haalbaarheid van de zonnepanelen in combinatie met de dijkversterking meldt Zuiderzeeland: „Beide projecten zitten in de voorbereiding en de verkenningsfase. Er is contact met Rijkswaterstaat en er is afstemming van beide projecten op elkaar. Momenteel loopt er een studie naar de haalbaarheid van dit initiatief. Of het daadwerkelijk ook kan, moet nog nader onderzocht worden.”

Interessant

De gemeente Dronten noemt het ‘een interessant project’ en constateert dat het waterschap volop meewerkt. 

De verkenning van de mogelijkheden is naar verwachting in september klaar. Daarna wordt een projectplan gemaakt: „De planning daarvan is nog niet concreet.”

Zonnepark A6

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 5 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 6 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 6 uur geleden