Jans Jeuken, Angelina de Vries en Tamara Oomkes (v.l.n.r.).
Jans Jeuken, Angelina de Vries en Tamara Oomkes (v.l.n.r.). Zensuke Sato

Biologisch dynamische pluktuin Polderbloemen nu ook open voor ‘losse plukkers’

Swifterbant

SWIFTERBANT - Bij akkerbouwbedrijf GAOS aan de Elandweg 46 in Swifterbant is sinds enige tijd een biologisch dynamische pluktuin gevestigd onder de naam Polderbloemen. De tuin draait vooral op abonnees, die gedurende het hele seizoen wekelijks mogen plukken. Sinds deze maand is de tuin ook open voor ‘losse plukkers’.

Een jaar geleden raakten schoonzusjes Angelina de Vries en Tamara Oomkes aan de praat. Ze ontdekten dat ze beiden liefhebbers zijn van bloemen. „Al snel kwam het gesprek op de bestrijdingsmiddelen, koeling en transport, waardoor bloemen geen heel duurzaam product zijn.”

Zélf plukken

Al pratende werd het idee geboren om een biologische bloementuin te starten, waar mensen zélf kunnen plukken: „Zo hebben mensen hele verse bloemen in de vaas en weten ze precies hoe hun bloemen geteeld worden, namelijk zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest.”

Jans Jeuken sloot zich aan en met (schoon)ouders in de landbouw was een stukje grond bij GAOS snel gevonden. In de bloementuin telen ze zo’n 40 verschillende soorten snijbloemen, die verspreid over het jaar bloeien. Het plukken van een bos bloemen is volgens de initiatiefnemers ‘een heerlijk buiten-uitje voor alle leeftijden’.
.