Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Swifterbant viert burendag met rommelroute: „Het nodigt uit tot elkaar ontmoeten”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Met een rommelroute door het dorp vierde Swifterbant vandaag nationale burendag. Op tal van plekken in het dorp hielden inwoners een ‘vrijmarkt’ in de voortuin. De Granietstraat was zelfs helemaal afgesloten voor het autoverkeer.

Aan de Granietstraat is Geertje van der Schouw de drijvende kracht. „Als je wat wilt weten, moet je bij Geertje zijn”, roept iedereen. De hoofdpersoon vertelt dat de straat elk jaar een bewonersbudget krijgt van de gemeente Dronten. Daarvan wordt iedere keer een leuke dag georganiseerd. Dit jaar besloot de straat aan te sluiten bij burendag en de in het dorp georganiseerde rommelroute.

Leuk initaitief

„Je ziet het: de straat is gevuld. Het is een leuk initiatief en het loopt heel goed”, glundert Geertje. Dus het gaat om ouwe troep verkopen, een paar centen verdienen en gezelligheid? „Vooral dat laatste”, antwoordt de gangmaker, „Ik vind het belangrijk dat je elkaar in een straat kent. Is er iemand ziek, dan helpen we elkaar. Wij hebben nieuwe buren gekregen en die krijgt een presentje. Dat zijn Syrische mensen, ze kennen de taal niet, maar met handen en voeten komen we een heel eind.”

„We doen het mét elkaar”, benadrukt Van der Schouw, „De mannen zijn hier achterin de tuin bezig met straatversieringen voor straks met Koningsdag. En aan het eind van de dag eten we met z’n allen Chinees.”

Illegaal meeliften

Loes en Hans wonen aan de Noordsingel, maar hebben een garage om de hoek aan de Granietstraat. „Wij liften illegaal mee”, lacht Loes. „Ze hebben hier nog een echte ouderwetse straatvereniging”, voegt ze er met met enige jaloezie aan toe.

Het echtpaar had wel eens overwogen om voor een kofferbakverkoop in te schrijven, maar dat was er nog nooit van gekomen. „Ach, we hebben wat spulletjes en die proberen we te verkopen. Dit is toch een mooie invulling van burendag?”

Samen doen

Een straat verderop vragen Marina Lancée en Toos Hogendorf de aandacht met Nederlandstalige muziek. De handel loopt nog niet geweldig, maar het deert Marina en Toos niet.

„Ik vind het een geweldig idee. Het past perfect bij het idee van burendag: alles samen doen en samenwerken! Het nodigt uit tot elkaar ontmoeten. En als we straks alles opgeruimd hebben gaan mensen met elkaar eten of leuke dingen doen. Geweldig! Ik vind dat we dit ieder jaar moeten doen. Ik denk dat het een hele leuke jaarlijkse dorpsactiviteit kan worden op burendag.”

.


Loes en Hans liften illegaal mee.


Foto’s: ©maartenheijenk.nl



Marina Lancée en Toos Hogendorf.



Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden